poniedziałek, 16 listopada 2009

Placek pasterza / Shepherd's pie


Gdy tylko zobaczyłam to danie na jednym z moich ulubionych blogów u cuda.wianki wiedziałam, że to jest to, że to danie wpasuje się znakomicie w nasze menu.

Danie jest dosyć czasochłonne w sumie na spokojnie zajęło mi to prawie 3 godziny, oczywiście duża część tego czasu, to oczekiwanie :) ale dużą część przygotowań można poczynić dzień wcześniej.

Bardzo nam smakował placek pasterza, będziemy do niego na pewno wracać, bo warto.

Wystarczy na obiad dla 3-4 osób.

Podawać z ulubioną surówką, ja podałam z ogórkiem konserwowym.



składniki:

  • 500g mięsa mielonego (dałam wieprzowe w oryginale indycze i wołowe)
  • 6 sporych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 200g pieczarek (dodałam od siebie)
  • 1 gałązka selera naciowego (nie miałam)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 750ml wrzątku plus 1 kostka bulionowa wołowa (dałam cielęcą)
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnkami gorczycy (dałam dijon)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • odrobina sosu sojowego

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • masło do puree
  • kawałek masła

wykonanie:

1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Dodać odrobinę masła wg upodobań i rozgnieść na puree. Dodać musztardę, wymieszać i odstawić.

2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, seler w cienkie talarki, a marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki

3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić mięso mielone i podsmażyć na brązowo.
Dodać cebulę, marchew, seler i pieczarki.
Smażyć wszystko razem często mieszając, gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać dokładnie i smażyć chwilę wszystko razem.

4.
Do tego wszystkiego wlać bulion (który powstał z wrzątku i kostki) dusić przez 20 do 30 minut, najlepiej część tego czasu pod przykryciem, aż część wody odparuje, a sos zgęstnieje.
Pod koniec dodać przyprawy i sos sojowy.

5. Przygotować naczynie żaroodporne i wlać do niego mięso z sosem, na górę wyłożyć puree ziemniaczane. Na ziemniaki wyłożyć małe kawałki masła.

6. Piec 30-40 minut w 180'C.
Podawać na gorąco.

Bardzo dziękuję cuda.wianki za ten super przepis i pozdrawiam gorąco :)


Smacznego!!!!

Do wydruku

3 komentarze:

Agata pisze...

wygląda przepysznie

majka pisze...

O, i u Ciebie tez ten placek? Musi byc przepyszny!!!

magda k. pisze...

dziękuję i zaświadczam, że jest naprawdę pyszny i wart wysiłku :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin