Gdy tylko zobaczyłam to danie na jednym z moich ulubionych blogów u cuda.wianki wiedziałam, że to jest to, że to danie wpasuje się znakomicie w nasze menu.
Danie jest dosyć czasochłonne w sumie na spokojnie zajęło mi to prawie 3 godziny, oczywiście duża część tego czasu, to oczekiwanie :) ale dużą część przygotowań można poczynić dzień wcześniej.
Bardzo nam smakował placek pasterza, będziemy do niego na pewno wracać, bo warto.
Wystarczy na obiad dla 3-4 osób.
Podawać z ulubioną surówką, ja podałam z ogórkiem konserwowym.
składniki:
- 500g mięsa mielonego (dałam wieprzowe w oryginale indycze i wołowe)
- 6 sporych ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 3 średnie marchewki
- 200g pieczarek (dodałam od siebie)
- 1 gałązka selera naciowego (nie miałam)
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 750ml wrzątku plus 1 kostka bulionowa wołowa (dałam cielęcą)
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnkami gorczycy (dałam dijon)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- odrobina sosu sojowego
dodatkowo:
- olej do smażenia
- masło do puree
- kawałek masła
wykonanie:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Dodać odrobinę masła wg upodobań i rozgnieść na puree. Dodać musztardę, wymieszać i odstawić.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, seler w cienkie talarki, a marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić mięso mielone i podsmażyć na brązowo.
Dodać cebulę, marchew, seler i pieczarki.
Smażyć wszystko razem często mieszając, gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać dokładnie i smażyć chwilę wszystko razem.
4. Do tego wszystkiego wlać bulion (który powstał z wrzątku i kostki) dusić przez 20 do 30 minut, najlepiej część tego czasu pod przykryciem, aż część wody odparuje, a sos zgęstnieje.
Pod koniec dodać przyprawy i sos sojowy.
5. Przygotować naczynie żaroodporne i wlać do niego mięso z sosem, na górę wyłożyć puree ziemniaczane. Na ziemniaki wyłożyć małe kawałki masła.
6. Piec 30-40 minut w 180'C.
Podawać na gorąco.
Bardzo dziękuję cuda.wianki za ten super przepis i pozdrawiam gorąco :)
Smacznego!!!!
Do wydruku
3 komentarze:
wygląda przepysznie
O, i u Ciebie tez ten placek? Musi byc przepyszny!!!
dziękuję i zaświadczam, że jest naprawdę pyszny i wart wysiłku :)
Prześlij komentarz