Pyszny czekoladowy
tort, który w prosty sposób można efektownie ozdobić, a krem
zawsze się udaje. Czy to nie brzmi jak spełnienie marzeń
domorosłego cukiernika?
Właśnie taki
przepis podaję Wam poniżej i gorąco zachęcam do wypróbowania.
Czekoladowy
biszkopt, krem na bazie mascarpone, dolna warstwa z dodatkiem owoców
i można się z przyjemnością objadać. Tak właśnie prezentuje
się jeden z moich ulubionych tortów.
Choco Biscet Cake
składniki biszkopt:
- 5 jajek w temperaturze pokojowej (osobno białka i żółtka)
- 200g cukru pudru
- 90g mąki pszennej
- 90g mąki ziemniaczanej
- 3 kopiaste łyżki kakao
krem:
- 120g gorzkiej czekolady
- 500g mascarpone
- 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1/3 szklanki cukru pudru
pozostałe:
- ¼ szklanki mocnej herbaty
- odrobina rumu lub esencji waniliowej
- 3 banany
- kilka pokruszonych herbatników i ewentualnie kilka całych do ozdoby
wykonanie:
Formę o średnicy
około 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Żółtka utrzeć z
100g cukru przez 5 minut, powinna powstać puszysta masa.
W innym naczyniu
ubić białka, przez około 5 minut, w czasie ubijania dosypywać po
trochę
pozostałą część cukru. Gęsta i lśniąca piana oznacza,
że białka zostały odpowiednio ubite.
Połączyć żółtka
z białkami, bardzo delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki.
Obie mąki i kakao
przesiać, a następnie w 2-3 częściach dodawać do masy i
delikatnie połączyć, tak żeby nie zniszczyć puszystej piany.
Gotową masę
przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec w piekarniku
nagrzanym do 180'C przez około 35 minut.
Biszkopt wyjąć i
całkowicie wystudzić, a następnie przekroić na 3 równe blaty.
Czekoladę połamać
i roztopić w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić i
połączyć z mascarpone, nie miksować.
Śmietanę ubić na
sztywną pianę, dodając do niej cukier i delikatnie wymieszać z
czekoladowym mascarpone.
Na dużym talerzu
lub paterze ułożyć pierwszy blat tortu i delikatnie nasączyć go
wzmocnioną herbatą, a następnie rozsmarować 1/3 kremu i równo
wyłożyć pokrojone w plastry banany.
Na to nałożyć
drugi blat, który również należy nasączyć i posmarować 1/3
kremu. Nałożyć ostatni blat, delikatnie skropić i wyłożyć
resztę kremu, który należy rozsmarować na górze i bokach tortu.
Tort ozdobić
pokruszonymi herbatnikami i ozdobić według własnych podobań i
smaków.
Wstawić do lodówki,
na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego!!
4 komentarze:
Poproszę kawałek, byle nie za mały :-)
piękny i na pewno bardzo smaczny! :)
Piękny, zabieram kawałek do kawki :) Pozdrawiam serdecznie :)
Pięknie wygląda, zjadłabym ociupinkę :)
Prześlij komentarz