niedziela, 9 października 2016

Choco Biscet Cake


Pyszny czekoladowy tort, który w prosty sposób można efektownie ozdobić, a krem zawsze się udaje. Czy to nie brzmi jak spełnienie marzeń domorosłego cukiernika?
Właśnie taki przepis podaję Wam poniżej i gorąco zachęcam do wypróbowania.
Czekoladowy biszkopt, krem na bazie mascarpone, dolna warstwa z dodatkiem owoców i można się z przyjemnością objadać. Tak właśnie prezentuje się jeden z moich ulubionych tortów.

Choco Biscet Cake

składniki biszkopt:
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej (osobno białka i żółtka)
  • 200g cukru pudru
  • 90g mąki pszennej
  • 90g mąki ziemniaczanej
  • 3 kopiaste łyżki kakao

krem:
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 500g mascarpone
  • 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1/3 szklanki cukru pudru

pozostałe:
  • ¼ szklanki mocnej herbaty
  • odrobina rumu lub esencji waniliowej
  • 3 banany
  • kilka pokruszonych herbatników i ewentualnie kilka całych do ozdoby

wykonanie:

Formę o średnicy około 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Żółtka utrzeć z 100g cukru przez 5 minut, powinna powstać puszysta masa.
W innym naczyniu ubić białka, przez około 5 minut, w czasie ubijania dosypywać po trochę
pozostałą część cukru. Gęsta i lśniąca piana oznacza, że białka zostały odpowiednio ubite.
Połączyć żółtka z białkami, bardzo delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki.
Obie mąki i kakao przesiać, a następnie w 2-3 częściach dodawać do masy i delikatnie połączyć, tak żeby nie zniszczyć puszystej piany.
Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 35 minut.
Biszkopt wyjąć i całkowicie wystudzić, a następnie przekroić na 3 równe blaty.

Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić i połączyć z mascarpone, nie miksować.
Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodając do niej cukier i delikatnie wymieszać z czekoladowym mascarpone.

Na dużym talerzu lub paterze ułożyć pierwszy blat tortu i delikatnie nasączyć go wzmocnioną herbatą, a następnie rozsmarować 1/3 kremu i równo wyłożyć pokrojone w plastry banany.
Na to nałożyć drugi blat, który również należy nasączyć i posmarować 1/3 kremu. Nałożyć ostatni blat, delikatnie skropić i wyłożyć resztę kremu, który należy rozsmarować na górze i bokach tortu.
Tort ozdobić pokruszonymi herbatnikami i ozdobić według własnych podobań i smaków.
Wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Smacznego!!

4 komentarze:

Magazyn Kuchenny pisze...

Poproszę kawałek, byle nie za mały :-)

mania179 pisze...

piękny i na pewno bardzo smaczny! :)

Małgorzata pisze...

Piękny, zabieram kawałek do kawki :) Pozdrawiam serdecznie :)

Szybko Tanio Smacznie pisze...

Pięknie wygląda, zjadłabym ociupinkę :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin