Po zdrowej zupie, czas na zdrowe i
oczywiście pyszne drugie danie, albo deser w zależności jak
traktujecie naleśniki. W moim domu naleśniki podaje na obiad i jest
to jeden z ulubionych posiłków moich dzieci. Tym razem zapraszam na
naleśniki roślinne, przepis pochodzi z książki „Dobre życie”
Agnieszki Mielczarek, z każdym przepisem lubię tę książkę co
raz bardziej.
Przepis banalnie prosty z podanych
składników robimy ciasto, następnie smażymy i podajemy z czym kto
lubi. Te naleśniki smaży się odrobinę trudniej, niż takie z
mojego standardowego przepisu, ale wierzcie mi, że nikomu nie
przeszkadzało jak w którymś naleśniku zrobiła mi się dziurka,
wcinali aż miło było popatrzeć.
Z podanych ilości wychodzi około 8
małych naleśników.
Zdrowe naleśniki roślinne
składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¼ szklanki zmielonych płatków owsianych (mieliłam w blenderze)
- ½ banana, zmiażdżonego
- 1i ¾ szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego lub ryżowego)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 szczypta sody
- 1 szczypta soli
- cukier waniliowy do smaku
wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, banana,
sodę, sól, cukier i zmielone płatki. Następnie wlać mleko i
olej, wymieszać wszystko trzepaczką lub mikserem. Odstawić ciasto
na pół godziny, wtedy lepiej będzie się smażyć.
Wlewać ciasto na patelnię posmarowaną
olejem kokosowym i smażyć z obu stron.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas
to dżem figowy i twarożek.
Smacznego!!
4 komentarze:
nalesniki zawsze pyszne! :)
rzeczywiście przepis banalny i napewno pyszne, można byłoby dodać jeszcze wodę mineralną gazowaną żeby były chrupiące :) choć szczerze mówiąc mało kiedy mi naleśniki wychodzą, albo się rwą albo przyklejają do patelni :P
Z mlekiem kokosowym lub innym orzechowym biorę w ciemno :)
Faktycznie prosty przepis. Podkradam ! :)
www.dziurawykociol.pl
Prześlij komentarz