Dzisiaj znowu zdrowo poćwiczyłam,
więc, żeby pozostać w tych dobrych tematach zapraszam Was na
zdrową zupę, o bardzo przewrotnej nazwie. Bo przecież zupka
chińska kojarzy nam się tylko z paczkowanym makaronem z dodatkiem
„przypraw”, tą zupą odczarujemy tą nazwę. Jeśli dacie się
skusić i przygotujecie sobie to danie już nigdy nie sięgniecie po
inną wersję. Zapraszam na przepyszną, rozgrzewającą i zdrową
wersję zupki chińskiej. Mój mąż tą pozycje uplasował bardzo
wysoko na swojej liście ulubionych zup, gdzieś w okolicach 3
miejsca, a to już mówi samo za siebie.
Przepis pochodzi ze wspaniałej książki
„Dobre życie dieta i rozwój z coachem zdrowia” Agnieszki
Mielczarek. Bardzo, bardzo polecam !!
Zupki wystarczy dla 4 osób,
przygotowanie to 15 minut, a gotowanie kolejne 15 minut.
Zupka chińska
składniki:
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie plasterki
- 60g świeżego imbiru, pokrojonego w patyczki
- 6 gałązek szczypiorku, posiekanego drobno
- 2 papryczki chili, posiekane drobno (nie dałam bo jadły z nami dzieci)
- 1i1/2 l bulionu (zrobiłam z kostek bio)
- 50ml soku z cytryny (dałam 30ml)
- 2 łyżki sosu rybnego (Nuoc Mam)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 20g liści mięty (dałam suszone liście, garść)
- 100g kiełków soi (jak nie ma mogą być inne kiełki)
- 100 makaronu ryżowego
- 40g liści kolendry (nie dałam, bo nie miałam)
wykonanie:
Zagotować bulion, dodać sok z
cytryny, imbir, sos rybny, sos sojowy. Zmniejszyć ogień i gotować
całość przez 5 minut. Dodać kurczaka, a po 10 minutach wrzucić
makaron. Gotować jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Resztę składników dodać do zupy tuż przed podaniem. Uważać na
papryczki chili, jeśli zupę mają jeść dzieci, lepiej z niej
zrezygnować.
Smacznego!!
2 komentarze:
I mam pomysł na następny obiadek :) taki banalny a na pewno pyszny :)
Koniecznie muszę kiedyś wypróbować :)
Prześlij komentarz