sobota, 17 października 2015

Zdrowe naleśniki roślinne


Po zdrowej zupie, czas na zdrowe i oczywiście pyszne drugie danie, albo deser w zależności jak traktujecie naleśniki. W moim domu naleśniki podaje na obiad i jest to jeden z ulubionych posiłków moich dzieci. Tym razem zapraszam na naleśniki roślinne, przepis pochodzi z książki „Dobre życie” Agnieszki Mielczarek, z każdym przepisem lubię tę książkę co raz bardziej.
Przepis banalnie prosty z podanych składników robimy ciasto, następnie smażymy i podajemy z czym kto lubi. Te naleśniki smaży się odrobinę trudniej, niż takie z mojego standardowego przepisu, ale wierzcie mi, że nikomu nie przeszkadzało jak w którymś naleśniku zrobiła mi się dziurka, wcinali aż miło było popatrzeć.
Z podanych ilości wychodzi około 8 małych naleśników.
Gorąco polecam !!

Zdrowe naleśniki roślinne

składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki zmielonych płatków owsianych (mieliłam w blenderze)
  • ½ banana, zmiażdżonego
  • 1i ¾ szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego lub ryżowego)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szczypta sody
  • 1 szczypta soli
  • cukier waniliowy do smaku

wykonanie:

W misce wymieszać mąkę, banana, sodę, sól, cukier i zmielone płatki. Następnie wlać mleko i olej, wymieszać wszystko trzepaczką lub mikserem. Odstawić ciasto na pół godziny, wtedy lepiej będzie się smażyć.
Wlewać ciasto na patelnię posmarowaną olejem kokosowym i smażyć z obu stron.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas to dżem figowy i twarożek.

Smacznego!!

4 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

nalesniki zawsze pyszne! :)

Emi K pisze...

rzeczywiście przepis banalny i napewno pyszne, można byłoby dodać jeszcze wodę mineralną gazowaną żeby były chrupiące :) choć szczerze mówiąc mało kiedy mi naleśniki wychodzą, albo się rwą albo przyklejają do patelni :P

Evi pisze...

Z mlekiem kokosowym lub innym orzechowym biorę w ciemno :)

Dziurawy Kocioł pisze...

Faktycznie prosty przepis. Podkradam ! :)

www.dziurawykociol.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin