wtorek, 4 sierpnia 2015

Jagodzianki


Co tu dużo mówić, pogoda jaka jest każdy widzi. Upał, aż miło, ale piec trzeba, bo na przykład taki sezon jagodowy nie będzie trwał wiecznie. Lato bez jagodzianek , to bardzo zły pomysł, dlatego nie zważając na utrudnienia i doskwierające temperatury, upiekłam jagodzianki.
Ciasto na drożdżach w taką pogodę rośnie, aż miło. Jagodzianki wyszły przepyszne, puszyste i naładowane owocami. Zrezygnowałam z polewy, ale wierzcie mi jagodzianki nie straciły na tym ani trochę. Przepis ze strony Piekarnia Tatter.
Przepis na ciasto jest rewelacyjny, więc warto o nim pamiętać przy pieczeniu innych drożdżówek.
Polecam


Jagodzianki

składniki:
  • 500g mąki (dobra będzie chlebowa np. typ 650)
  • 1i ½ łyżeczki drożdży instant lub daję 20g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju (słonecznikowy, rzepakowy)
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego

nadzienie:
  • 300g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie:

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę, do podwojenia objętości.
Następnie ciasto odgazować, poprzez lekkie zagniecenie następnie ciasto zwinąć w rulon i podzielić na 16 kawałków. Uformować z każdego kawałka zgrabną bułeczkę i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Z każdej kulki zrobić placek (można wałkować, lub rozgnieść dłonią) i na środku każdego placka umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie docisnąć.
Każdą umieścić złączeniem do dołu na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek.

Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja kładę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Jagodzianki piec w temperaturze 220'C przez 15 minut.
Wystudzić na kratce.

Smacznego!!


5 komentarzy:

Cukry Proste pisze...

Smakowite!

Naturalne metody pisze...

Jagodzianki to pychoty;)

Kamila pisze...

Fantastyczne! Pozdrawiam

Unknown pisze...

Ach takie domowe jagodzianki kojarzą mi się mocno z dzieciństwem, narobiłaś mi smaku :)

@smakujcodnia pisze...

Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin