Co tu dużo mówić, pogoda jaka jest
każdy widzi. Upał, aż miło, ale piec trzeba, bo na przykład taki
sezon jagodowy nie będzie trwał wiecznie. Lato bez jagodzianek , to
bardzo zły pomysł, dlatego nie zważając na utrudnienia i
doskwierające temperatury, upiekłam jagodzianki.
Ciasto na drożdżach w taką pogodę
rośnie, aż miło. Jagodzianki wyszły przepyszne, puszyste i
naładowane owocami. Zrezygnowałam z polewy, ale wierzcie mi
jagodzianki nie straciły na tym ani trochę. Przepis ze strony Piekarnia
Tatter.
Przepis na ciasto jest rewelacyjny,
więc warto o nim pamiętać przy pieczeniu innych drożdżówek.
Polecam
Jagodzianki
składniki:
- 500g mąki (dobra będzie chlebowa np. typ 650)
- 1i ½ łyżeczki drożdży instant lub daję 20g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju (słonecznikowy, rzepakowy)
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
nadzienie:
- 300g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać
sól (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn). Wlać
mleko, wbić jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej i resztę
składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić do
wyrośnięcia na godzinę, do podwojenia objętości.
Następnie ciasto odgazować, poprzez
lekkie zagniecenie następnie ciasto zwinąć w rulon i podzielić na
16 kawałków. Uformować z każdego kawałka zgrabną bułeczkę i
odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Z każdej kulki zrobić placek (można
wałkować, lub rozgnieść dłonią) i na środku każdego placka
umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak
pierogi, dokładnie docisnąć.
Każdą umieścić złączeniem do dołu
na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im
kształt owalnych bułeczek.
Gotowe umieścić na naoliwionej
blaszce (ja kładę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) i
zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Jagodzianki piec w temperaturze 220'C
przez 15 minut.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!!
5 komentarzy:
Smakowite!
Jagodzianki to pychoty;)
Fantastyczne! Pozdrawiam
Ach takie domowe jagodzianki kojarzą mi się mocno z dzieciństwem, narobiłaś mi smaku :)
Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!
Prześlij komentarz