Wymęczona migreną, upałem i moim młodszym
synem, który okazuje się nie przepada za upałami, siedzę sobie w
domu i czekam, żeby zrobiło się odrobinę lżej na dworze.
Korzystając z małej drzemki młodego,
pędzę z przepisem.
Zupa krem ze szpinaku gości u nas
dosyć często ponieważ wszyscy bardzo ją lubimy, ale okazuje się,
że na blogu jeszcze jej nie miałam i sama zawsze myślę jak to
ostatnio robiłam.
Pamiętajcie, że w czasie upałów też
coś trzeba jeść, a zupa oprócz witamin dodatkowo dostarczy
waszemu organizmowi wody, która jest potrzebna w dużych ilościach.
Taka zupa to samo zdrowie, więc bardzo zachęcam Was do wypróbowania
przepisu.
Zupa krem ze szpinaku
składniki:
- 500g szpinaku mrożonego lub 1kg świeżego
- 1 pietruszka korzeń
- 2 marchewki
- ćwiartka selera korzeń
- kilka ziemniaków wg uznania
- 1-1,5l wody
- 2 ząbki czosnku
- sól
- czarny pieprz
- 3 łyżki oleju lub oliwy
dodatkowo:
- jogurt naturalny lub śmietana
- ser np. camembert
wykonanie:
Do garnka wlać wodę, a następnie
wrzucić umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa,
dodać odrobinę soli i gotować do miękkości.
Szpinak rozmrozić dzień wcześniej,
lu b delikatnie podgrzewając na patelni z odrobiną oleju.
Do szpinaku dorzucić wyciśnięty
przez praskę czosnek, posolić i popieprzyć, chwilę wszystko razem
podsmażyć.
Gotowy szpinak dodaję do ugotowanych
warzyw, można odłowić marchew i odlać odrobinę wody, ja
zazwyczaj nic nie wyjmuję i nic nie odlewam. Wszystko razem
zmiksować blenderem, nie musi to być całkiem gładka masa.
Zupę krem podawać z jogurtem
naturalnym lub śmietaną, dodatkowo można podać grzanki lub ser
camembert.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz