sobota, 8 sierpnia 2015

Zupa krem ze szpinaku, zupa dobra na upał


Wymęczona migreną, upałem i moim młodszym synem, który okazuje się nie przepada za upałami, siedzę sobie w domu i czekam, żeby zrobiło się odrobinę lżej na dworze.
Korzystając z małej drzemki młodego, pędzę z przepisem.
Zupa krem ze szpinaku gości u nas dosyć często ponieważ wszyscy bardzo ją lubimy, ale okazuje się, że na blogu jeszcze jej nie miałam i sama zawsze myślę jak to ostatnio robiłam.

Pamiętajcie, że w czasie upałów też coś trzeba jeść, a zupa oprócz witamin dodatkowo dostarczy waszemu organizmowi wody, która jest potrzebna w dużych ilościach. Taka zupa to samo zdrowie, więc bardzo zachęcam Was do wypróbowania przepisu.


Zupa krem ze szpinaku

składniki:
  • 500g szpinaku mrożonego lub 1kg świeżego
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 marchewki
  • ćwiartka selera korzeń
  • kilka ziemniaków wg uznania
  • 1-1,5l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 3 łyżki oleju lub oliwy

dodatkowo:
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • ser np. camembert
wykonanie:

Do garnka wlać wodę, a następnie wrzucić umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, dodać odrobinę soli i gotować do miękkości.
Szpinak rozmrozić dzień wcześniej, lu b delikatnie podgrzewając na patelni z odrobiną oleju.
Do szpinaku dorzucić wyciśnięty przez praskę czosnek, posolić i popieprzyć, chwilę wszystko razem podsmażyć.
Gotowy szpinak dodaję do ugotowanych warzyw, można odłowić marchew i odlać odrobinę wody, ja zazwyczaj nic nie wyjmuję i nic nie odlewam. Wszystko razem zmiksować blenderem, nie musi to być całkiem gładka masa.

Zupę krem podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, dodatkowo można podać grzanki lub ser camembert.


Smacznego!!

Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin