Na pyszny sernik zawsze jest dobra
pora. Serniki lubię za to, że wystarczy trochę fantazji i kilka
składników i można stworzyć nowy wypiek, którym zachwycimy
gości. To od Was zależy jakich dodatków użyjecie lub jaka polewa
Wam się zamarzy.
Kupiłam większy kawałek pysznej
chałwy i od razu wiedziałam, że wykorzystam ją w serniku.
Sernik z polewą chałwową
zdecydowanie zadowolił moich gości i jestem pewna, że jeśli
spróbujecie Was też zachwyci.
Chętnie poczęstowałabym Was tym
serniczkiem osobiście, ale tymczasem przyjmijcie przepis i
świętujcie ze mną 6 rocznicę mojego bloga.
Tak, tak to już 6 lat. Sama nie mogę
w to uwierzyć, że już tyle czasu jestem z Wami, ale bardzo się z
tego powodu cieszę i mam ochotę na więcej.
Sernik z polewą chałwową
składniki na spód:
- 150g herbatników czekoladowych
- 60g masła, roztopionego
składniki masa serowa:
- 1kg sera zmielonego dwukrotnie, lub takiego do serników
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 100ml śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
składniki polewa:
- 100ml śmietany kremówki
- 200g chałwy
wykonanie:
Dno formy o średnicy około 25cm
wyłożyć papier do pieczenia, boki wypuścić na zewnątrz formy.
Ciasteczka zmiksować blenderem na proszek lub dokładnie skruszyć.
Następnie wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno
formy i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Przy przygotowywaniu masy serowej
należy pamiętać, żeby miksować bardzo krótko, serniki nie lubią
zbytniego napowietrzenia, wtedy niestety upadają po upieczeniu.
Ser zmiksować z cukrem. Następnie
dodawać po jednym jajku, miksując przez chwilkę po każdym
dodaniu. Dodać kremówkę i mąkę i zmiksować, tylko do połączenia
składników.
Gotową masę wylać na ciasteczkowy
spoód.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić
sernik i piec przez godzinę. Następnie studzić przy uchylonych
drzwiczkach piekarnika.
Gdy sernik już przestygnie należy
zrobić polewę.
Chałwę razem z śmietaną zmiksować
blenderem, a następnie podgrzać, cały czas mieszając, aż chałwa
się roztopi. Lekko ochłodzić i wylać na sernik.
Sernik najlepszy po nocy spędzonej w
lodówce.
Smacznego!!
8 komentarzy:
6 lat - serdeczne gratulacje! Wielu inspiracji Ci życzę i porywam kawałek tej pychoty :).
Coś dla mnie - kocham chałwę! :)
Musi być niesamowity w smaku.Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Sernik wyśmienity .Uwielbiam chałwę ,zdradzisz mi co to za firma i gdzie można kupić ,wygląda pysznie.Z takim dodatkiem to serniczek jak marzenie.
sernik-ale czad! gratuluję rocznicy :)
Ten sernik jest pyszny. Robiłam.
Wszystkiego najlepszego z okazji wspaniałej blogowej rocznicy! :)
A za co ja uwielbiam serniki? Za to że po prostu są pyszne. Ten na pewno też ;)
sernik z chałwą to jest to:)
Prześlij komentarz