niedziela, 25 stycznia 2015

Placki z ricottą z duszoną cebulą i pieczarkami


Aura za oknem na pewno nie ułatwia robienia zdjęć moim potrawą, za to na pewno zwiększa apetyt na dania gorące i sycące. Na próżno szukać u mnie o tej porze roku lekkich sałatek lub delikatnych deserów. Teraz liczą się dania tłuste, rozgrzewające najlepiej jednogarnkowe, a mój mąż dodałby, że koniecznie mięsne. Jednak dzisiaj polecam coś pysznego bez mięsa, proste, pyszne placuszki z ricottą z pysznymi dodatkami. To danie zaliczam do kategorii bardzo pożądanej zimą, czyli Comfort Food i gorąco Wam polecam tą pozycję z mojego menu.


Placuszki z ricottą z duszoną czerwoną cebulą i pieczarkami

składniki:
  • 250g ricotty
  • 3 łyżki startego parmezanu (jeszcze odrobina do posypania gotowego dania)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

dodatkowo:
  • 2 czerwone cebule
  • 350-500 pieczarek

wykonanie:

Wszystkie składniki na placuszki należy dokładnie zmieszać i smażyć na rozgrzanym oleju w bardzo małych porcjach. Ciasto nakładać łyżką zamoczoną w zimnej wodzie i delikatnie spłaszczyć. Smażyć z obu stron do zarumienienia.

Cebulę obrać i pokroić w piórka, a następnie dusić do miękkości.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć.

Gotowe placuszki podawać wraz z duszoną cebulą i grzybami, delikatnie posypać parmezanem, zresztą nie musi być delikatnie, parmezanu nigdy za dużo :)

Smacznego!!


4 komentarze:

Justyna Żak pisze...

muszą być smaczne:)

Malwinka pisze...

Bardzo fajny pomysł na obiad :)

Marta Urbańska pisze...

skusiłabym się na takiego placuszka :)

Evi pisze...

Placki z ricottą w wytrawnej wersji - super, muszę wypróbować! Pyszne dodatki :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin