sobota, 7 lutego 2015

Faworki / chrusty


Tłusty czwartek już za kilka dni, więc najwyższy czas postanowić co będziemy smażyć, a może jednak piec. Dzisiaj u mnie przepis na faworki, zwane również chrustami, ale jeśli poszperacie na blogu to znajdziecie również przepisy na pyszne pączki i oponki. Zapraszam tutaj.
Szczególnie gorąco polecam Wam przepis na pączki fit, przy których omija Was smażenie, a i wyrzuty sumienie jakby mniejsze :)
Wracając do dzisiejszych faworków, to przepis pochodzi z bloga White Plate, a chrusty wychodzą bardzo cienkie, delikatne i chrupiące, czego chcieć więcej.
Gorąco polecam!!


Faworki/chrusty

składniki:
  • 500g mąki
  • 4-5 żółtek
  • 2 łyżki octu
  • szczypta soli
  • 200g śmietany 18% lub 22%

dodatkowo:
  • do smażenia olej lub Planta (3-4 kostki)
  • do posypania cukier puder

wykonanie:

Mąkę wsypać na stolnicę, wbić żółtka, dodać śmietanę, sól i ocet. Zagnieść gładkie ciasto.
Wybić drewnianym wałkiem, czyli ułożyć ciasto na stolnicy i uderzać wałkiem z całej siły (świetny relaks). Złożyć ciasto i powtórzyć uderzanie wałkiem jeszcze kilkakrotnie.
Zawinąć w ściereczkę i schłodzić ciasto przez około 1 godzinę (to ważne, żeby ciasto odpoczęło).
Po wyjęciu z lodówki, podzielić na kilka części – te, których nie wałkujemy, tzrymać pod ściereczką, żeby ciasto nie wysychało.
Wałkować jak najcieniej podsypując niewielką ilością mąki. Wałkować bardzo cienkie, prawie przezroczyste.

Ciasto pociąć na paski długości około 6cm i szerokości 4cm, na środku naciąć ostrym nożem i koniec faworka przewlec przez środek nacięcia.

Smażyć w gorącym (180-190'C) , głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, solidnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!


2 komentarze:

pracownia garderoba pisze...

Jak ja lubię faworki!! :D

Majana pisze...

Piękne faworki!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin