wtorek, 3 lutego 2015

Sernik z polewą chałwową


Na pyszny sernik zawsze jest dobra pora. Serniki lubię za to, że wystarczy trochę fantazji i kilka składników i można stworzyć nowy wypiek, którym zachwycimy gości. To od Was zależy jakich dodatków użyjecie lub jaka polewa Wam się zamarzy.
Kupiłam większy kawałek pysznej chałwy i od razu wiedziałam, że wykorzystam ją w serniku.
Sernik z polewą chałwową zdecydowanie zadowolił moich gości i jestem pewna, że jeśli spróbujecie Was też zachwyci.

Chętnie poczęstowałabym Was tym serniczkiem osobiście, ale tymczasem przyjmijcie przepis i świętujcie ze mną 6 rocznicę mojego bloga.
Tak, tak to już 6 lat. Sama nie mogę w to uwierzyć, że już tyle czasu jestem z Wami, ale bardzo się z tego powodu cieszę i mam ochotę na więcej.


Sernik z polewą chałwową

składniki na spód:
  • 150g herbatników czekoladowych
  • 60g masła, roztopionego

składniki masa serowa:
  • 1kg sera zmielonego dwukrotnie, lub takiego do serników
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 100ml śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

składniki polewa:
  • 100ml śmietany kremówki
  • 200g chałwy

wykonanie:

Dno formy o średnicy około 25cm wyłożyć papier do pieczenia, boki wypuścić na zewnątrz formy. Ciasteczka zmiksować blenderem na proszek lub dokładnie skruszyć. Następnie wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno formy i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

Przy przygotowywaniu masy serowej należy pamiętać, żeby miksować bardzo krótko, serniki nie lubią zbytniego napowietrzenia, wtedy niestety upadają po upieczeniu.

Ser zmiksować z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując przez chwilkę po każdym dodaniu. Dodać kremówkę i mąkę i zmiksować, tylko do połączenia składników.
Gotową masę wylać na ciasteczkowy spoód.

Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić sernik i piec przez godzinę. Następnie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Gdy sernik już przestygnie należy zrobić polewę.

Chałwę razem z śmietaną zmiksować blenderem, a następnie podgrzać, cały czas mieszając, aż chałwa się roztopi. Lekko ochłodzić i wylać na sernik.

Sernik najlepszy po nocy spędzonej w lodówce.


Smacznego!!

8 komentarzy:

Evi pisze...

6 lat - serdeczne gratulacje! Wielu inspiracji Ci życzę i porywam kawałek tej pychoty :).

Martyna pisze...

Coś dla mnie - kocham chałwę! :)

Naturalne metody pisze...

Musi być niesamowity w smaku.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

Lady laura. pisze...

Sernik wyśmienity .Uwielbiam chałwę ,zdradzisz mi co to za firma i gdzie można kupić ,wygląda pysznie.Z takim dodatkiem to serniczek jak marzenie.

healthymaniacs pisze...

sernik-ale czad! gratuluję rocznicy :)

Majana pisze...

Ten sernik jest pyszny. Robiłam.
Wszystkiego najlepszego z okazji wspaniałej blogowej rocznicy! :)

Kinga Kornacka pisze...

A za co ja uwielbiam serniki? Za to że po prostu są pyszne. Ten na pewno też ;)

ida kwietniowa pisze...

sernik z chałwą to jest to:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin