Dzisiaj przedstawiam pomysł na
nietypowe wykorzystanie gruszek.
Focaccia z gruszkami, porządnie
przyprawiona rozmarynem, solą i pieprzem, to niecodzienne
połączenia, ale musicie uwierzyć mi na słowo, że bardzo
trafione. Przyznam szczerze, że moje dziecko omijało te kawałki z
gruszką, ale część dorosła rodziny zajadała się, aż miło
było popatrzeć.
Focaccia to dosyć uniwersalny wypiek,
gruszki można zastąpić cebulą lub oliwkami.
Najpyszniejsza była jeszcze na ciepło.
Gorąco polecam!!
Focaccia z gruszkami i rozmarynem
składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej
- prawie cała szklanka letniej wody
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 gruszka
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
wykonanie:
Mąkę przesiać razem z solą. W innym
naczyniu rozkruszyć drożdże, zalać je letnią wodą (nie gorącą),
dodać także cukier i odrobinę mąki, wymieszać, przykryć
ściereczką i odstawić do momentu, aż drożdże 'ruszą'.
Następnie drożdże wlać do mąki,
dodać jeszcze dwie łyżeczki oliwy i wszystko wymieszać, a
następnie wyrabiać przez około 10 minut.
Po tym czasie ciasto zostawić w misce,
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce.
Po 30 minutach ciasto odgazować (przez
wbicie w nie pięści) i krótko wyrobić i odstawić na kolejne 30
minut, do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do
temperatury 180'C.
Blachę wyłożyć papierem do
pieczenia, a ciasto rozciągnąć na blaszce.
Na cieście ułożyć plastry gruszki,
posypać igiełkami rozmarynu, posypać solą i pieprzem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około
30 minut, do momentu aż ciasto się zarumieni.
Smacznego!!
4 komentarze:
bardzo niecodzienne, ale podoba mi się :)
pozdrawiam!
nie jadłam nigdy:D
Bardzo takie lubię - w sensie focaccie ze słodkimi owocami :) Zapisuję sobie przepis, i niedługo zrobię :)
Super przepis. Uwielbiam gruszki
Prześlij komentarz