piątek, 17 października 2014

Szarlotka polska


Co za dzień. W prawdzie jestem ostatnią osobą, która powinna marudzić i złorzeczyć na pogodę, bo jeszcze dziś nosa z domu nie wystawiłam, ale za to zasypiam na stojąco. Piję herbatę za herbatą i myślę jak poprawić sobie nastrój. Co powiecie na pyszną szarotkę, która już w czasie pieczenia w całym domu poprawia humory i uwodzi nasze nosy.
Przepis z jednej z moich ulubionych książek 'White Plate słodkie' Elizy Morawskiej.
Gorąco Wam polecam, mało do zrobienia, a dużo dobrego do zjedzenia.


Szarlotka polska

składniki:

ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • 100g cukru
  • 80g śmietany 18%
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej

jabłka:
  • 1kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki goździków utłuczonych w moździerzu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub naturalnego cukru waniliowego

wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 190'C.

Z wymienionych składników zagnieść ciasto, które będzie gładkie i nie będzie lepić się do rąk. Ciasto podzielić na dwie części i odłożyć, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotować jabłka.

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Na patelni roztopić masło, wrzucić jabłka, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy jabłka zaczną mięknąć, dodać cukier i przyprawy. Poddusić, aż zaczną się rozpadać. Ostudzić.

Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylepić spód połową ciasta. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Wyjąć z pieca, jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce. Wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 40 minut.
W czasie pieczenia należy sprawdzić czy ciasto nie przypieka się za bardzo, u mnie gotowe było już po 30 minutach.

Upieczoną szarlotkę ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!


4 komentarze:

RedHead pisze...

O rany, jak smakowicie wygląda! Mogę się wprosić? :)

Kinga Łucja pisze...

Wygląda bardzo smacznie :)

Jagna pisze...

wygląda bardzo apetycznie :)

kabamaiga pisze...

Też ją robiłam. Wychodzi idealna.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin