środa, 4 czerwca 2014

Tarta z kapustą, boczkiem i cebulą


Zobaczyłam w sklepie piękny, chudy boczek i od razu w głowie znalazłam do niego zastosowanie.
Tak to jest gdy jedzenie rządzi człowiekiem, zachciało mi się jeszcze kapusty kiszonej, a że jakoś nie wypada jeść samej kapusty z boczkiem, skomponowałam sobie pyszną tartę.
Dzisiejsza tarta to taki mój wariant Quiche Lorraine.
Pamiętajcie, że jest pyszna na ciepło i na zimno, więc może od razu zrobić z podwójnej porcji, bo jedna to naprawdę szybko się skończy.



Tarta z kiszoną kapustą, boczkiem i cebulą

składniki ciasto:
  • 150g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 70g masła
  • szczypta kminku

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, masło pokrojone na małe kawałeczki i kminek.
Wszystkie składniki zagniatamy i robimy kulkę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny.

składniki nadzienie:
  • 200g chudego wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 300g kapusty kiszonej
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • gałka muszkatołowa

wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w krążki, a następnie zeszklić na oleju. Na tej samej patelni podsmażyć, pokrojony w drobną kosteczkę boczek.
Kapustę lekko przesmażyć na maśle, dodać dużą szczyptę kminku.
Śmietanę, jajko, sól i pieprz, wymieszać razem.

Formę do tary lub inną małą blaszkę wysmarować masłem.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować, a następnie przełożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
Na ciasto wykładamy cebulę, kapustę i boczek, a na górę wylewamy masę jajeczną.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 150'C przez 25-30 minut, aż tarta zacznie się rumienić.



Smacznego!!

8 komentarzy:

Spacer Biedronki pisze...

Oj, to coś dla mnie, jestem fanką kapusty kiszonej, wygląda pięknie.

Agata z magicznego atelier pisze...

Kapusta, cebulka i boczek to taka jesienna "stylistyka" :) Czyli w sam raz na dziś, patrząc na pogodę za oknem :) Wygląda pysznie!

SMAKOWE KUBKI pisze...

Tarta doskonała, taka przaśna, kocham takie smaki. Swietna propozycja

SMAKOWE KUBKI pisze...

Tarta doskonała, taka przaśna, kocham takie smaki. Swietna propozycja

bryssska-Katarzyna Młynarczyk pisze...

ta tarta wymiata, chętnie bym kawałek schrupała,
www.magicznakuchnia.blox.pl

Monika pisze...

Czy podpiekasz ciasto? Bo moje już 30 min w piecu 180 stopni i surowe

magda k. pisze...

Monika nie podpiekam. Ciasto jest cienkie i bardzo szybko mi się piecze. Robię dokładnie tak jak napisałam i zawsze wychodzi. Pozdrawiam

magda k. pisze...

Monika nie podpiekam. Ciasto jest cienkie i bardzo szybko mi się piecze. Robię dokładnie tak jak napisałam i zawsze wychodzi. Pozdrawiam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin