Marzy mi się kilka dni wolnego, jednak
jak na razie dużo się dzieje, więc na wolne przyjdzie poczekać.
Na szczęście wydarzenia miłe i mało męczące, przynajmniej dla
mnie, za to mój synek wylewa pot, grając mecz po meczu w te upalne
dni.
W temacie jedzenie, a właśnie o to
tutaj chodzi najbardziej, to truskawki zawładnęły mną jak co
roku.
Z truskawek wyczarować można wiele
smacznych deserów, nam oczywiście zachciało się ich na cieście
drożdżowym, koniecznie z kruszonką.
Jestem szczęśliwą posiadaczką
książki Elizy Mórawskej „Słodkie” i właśnie z tej książki
pochodzi przepis na podstawowe ciasto drożdżowe. Truskawki można
zastąpić innymi owocami, ale kruszonki pominąć nie można.
Ciasto bardzo proste, nawet dla tych,
którzy boją się ciast drożdżowych.
Gorąco polecam !!
Ciasto drożdżowe z truskawkami i
kruszonką
składniki:
ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 10g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych (instant) dałam 15g
- 60g drobnego cukru
- 60g masła
- 100ml mleka
kruszonka:
- 50g mąki pszennej
- 30g cukru
- 30g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
- owoce; u mnie truskawki około 300g
wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić
w misce i zmiksować lub jeśli nie macie takiego miksera to tak jak
ja należy zagnieść ciasto.
Keksówkę o wymiarach około 24x26cm,
wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej
ciasto (można też blachę wyłożyć papierem do pieczenia).
Przykryć je ściereczką i odstawić
do wyrośnięcia na około 60 minut. W tym czasie zrobić kruszonkę.
Mąkę wymieszać z cukrem i wanilią
oraz roztopionym masłem, do uzyskania konsystencji żwirku.
Gdy ciasto wyrośnie należy na górze
ułożyć połówki truskawek i całość posypać kruszonką.
Wstawić ciasto do piekarnika
nagrzanego do 190'C i piec około 25-30 minut.
Lekko ostudzić w formie i przełożyć
na kuchenną kratkę.
Smacznego!!
7 komentarzy:
Uwielbiam ciasta z kruszonka i swiezymi owocami, dostepnymi w sezonie letnim a Twoje ciasto musi byc pyszne! Pozdrawiam
Było pyszneeee :)
drożdżowe najlepsze z rana z kubkiem mleka;
mozna jeść i jeść i nigdy się nie nudzi
właśnie zabieram się do pieczenia:)
Drożdżowe, pycha :)
w piekarniku... z podwójnej porcji, będzie pysznie:)
Prześlij komentarz