Zobaczyłam
w sklepie piękny, chudy boczek i od razu w głowie znalazłam do
niego zastosowanie.
Tak
to jest gdy jedzenie rządzi człowiekiem, zachciało mi się jeszcze
kapusty kiszonej, a że jakoś nie wypada jeść samej kapusty z
boczkiem, skomponowałam sobie pyszną tartę.
Dzisiejsza
tarta to taki mój wariant Quiche Lorraine.
Pamiętajcie,
że jest pyszna na ciepło i na zimno, więc może od razu zrobić z
podwójnej porcji, bo jedna to naprawdę szybko się skończy.
Tarta
z kiszoną kapustą, boczkiem i cebulą
składniki
ciasto:
- 150g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 70g masła
- szczypta kminku
Do
miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, masło pokrojone na
małe kawałeczki i kminek.
Wszystkie składniki zagniatamy i robimy kulkę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny.
Wszystkie składniki zagniatamy i robimy kulkę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny.
składniki
nadzienie:
- 200g chudego wędzonego boczku
- 2 duże cebule
- 300g kapusty kiszonej
- 3 łyżki śmietany
- 1 jajko
- sól
- świeżo mielony pieprz
- gałka muszkatołowa
wykonanie:
Cebulę
obrać i pokroić w krążki, a następnie zeszklić na oleju. Na
tej samej patelni podsmażyć, pokrojony w drobną kosteczkę boczek.
Kapustę
lekko przesmażyć na maśle, dodać dużą szczyptę kminku.
Śmietanę,
jajko, sól i pieprz, wymieszać razem.
Formę
do tary lub inną małą blaszkę wysmarować masłem.
Wyjąć
ciasto z lodówki i rozwałkować, a następnie przełożyć do
formy. Ciasto nakłuć widelcem.
Na
ciasto wykładamy cebulę, kapustę i boczek, a na górę wylewamy
masę jajeczną.
Piec
w piekarniku rozgrzanym do 150'C przez 25-30 minut, aż tarta zacznie
się rumienić.
Smacznego!!
8 komentarzy:
Oj, to coś dla mnie, jestem fanką kapusty kiszonej, wygląda pięknie.
Kapusta, cebulka i boczek to taka jesienna "stylistyka" :) Czyli w sam raz na dziś, patrząc na pogodę za oknem :) Wygląda pysznie!
Tarta doskonała, taka przaśna, kocham takie smaki. Swietna propozycja
Tarta doskonała, taka przaśna, kocham takie smaki. Swietna propozycja
ta tarta wymiata, chętnie bym kawałek schrupała,
www.magicznakuchnia.blox.pl
Czy podpiekasz ciasto? Bo moje już 30 min w piecu 180 stopni i surowe
Monika nie podpiekam. Ciasto jest cienkie i bardzo szybko mi się piecze. Robię dokładnie tak jak napisałam i zawsze wychodzi. Pozdrawiam
Monika nie podpiekam. Ciasto jest cienkie i bardzo szybko mi się piecze. Robię dokładnie tak jak napisałam i zawsze wychodzi. Pozdrawiam
Prześlij komentarz