Dzisiaj na zdjęciach migawki z nocnego
pieczenia. Późną porą piecze mi się najlepiej, spokój cisza i
zapach drożdży, to sprawia mi ogromną przyjemność.
Znalazłam cudny przepis na blogu White
plate, na strucle pachnące latem.
Nadzienie zrobiłam z zamrożonych
malin i dżemu morelowego, a dodatek cynamonu napełnił zapachem
całą kuchnie.
Strucle pokroiłam w ten sposób za
pomocą nożyczek, maliny częściowo wypływają w czasie pieczenia,
ale w niczym to nie psuje cudowności tego wypieku. Strucla jest tak
pyszna, że nie pozostaje mi nic innego tylko bardzo gorąco Wam ją
polecić.
Strucla z malinami, dżemem morelowym i
cynamonem
składniki:
ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
- 20g cukru
- 1 jajko
- 50g masła, stopionego i ostudzonego
- 125ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- szczypta soli
nadzienie:
- przynajmniej 1 dużą garść malin (jeśli mrożone to nie odmrażać wcześniej)
- 150g dżemu morelowego lub innego dobrego
- 3 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
- białko wymieszane z łyżeczką wody do posmarowania
- cukier opcjonalnie do posypania
wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
Połączyć suche składniki, dodać mleko, masło, wanilię i jajko.
Zagnieść ciasto, będzie miękkie i
sprężyste. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, ciasto powinno
podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na
prostokąt na grubość około 1 cm (ja zrobiłam 2 mniejsze
strucle).
Posmarować dżemem i posypać malinami
i cynamonem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, ułożyć zlepieniem
do dołu i ponacinać nożyczkami.
Przykryć ściereczką i odstawić do
ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 170'C.
Wierzch strucli posmarować białkiem
wymieszanym z wodą. Posypać cukrem.
Piec około 25-30 minut.
Smacznego!!
18 komentarzy:
Prześlicznie wygląda , muszę wypróbować :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie : http://sio-smutki.blogspot.com
pysznie wygląda, lubię drożdżowe wypieki:D
mniam! pycha :)
Rewelacyjne! Mam trochę mrożonych malin i chyba wiem jak je wykorzystać :)
Magda nawet nie wiesz jaką mam ochotę na taką struclę. Ideał na zimowe wieczory.
uwielbiam takie drozdzowe wypieki!
Och,wygląda doskonale! :)
Bogate nadzienie :)
Malinki zatopione w drożdżowym cieście,poezja!.
Strucla wygląda bardzo smakowicie! Pychota.
www.mojamalakuchnia.wordpress.com
Wygląda wspaniale! Aż tu czuję jak pachnie! :-)
Madziu, ale zapachniało latem!
Mam zamrożone maliny z własnego ogrodu i w słoiczku też, fajne połączenie z cynamonem, spróbuję zrobić.
Ale pysznie wygląda!
Pycha! Oj kusisz Madziu, kusisz :))
Urzekł mnie Twój przepis! Jesteś niemożliwa! :P
Obłędna ta strucla!! Uwielbiam ciasto drożdżowe :-)
Ciasto drożdżowe plus owoce to musi być coś dobrego!
ale to musi być pyszne! wygląda fantastycznie!
Prześlij komentarz