piątek, 31 stycznia 2014

Strucla z malinami, dżemem morelowym i cynamonem


Dzisiaj na zdjęciach migawki z nocnego pieczenia. Późną porą piecze mi się najlepiej, spokój cisza i zapach drożdży, to sprawia mi ogromną przyjemność.
Znalazłam cudny przepis na blogu White plate, na strucle pachnące latem.
Nadzienie zrobiłam z zamrożonych malin i dżemu morelowego, a dodatek cynamonu napełnił zapachem całą kuchnie.
Strucle pokroiłam w ten sposób za pomocą nożyczek, maliny częściowo wypływają w czasie pieczenia, ale w niczym to nie psuje cudowności tego wypieku. Strucla jest tak pyszna, że nie pozostaje mi nic innego tylko bardzo gorąco Wam ją polecić.



Strucla z malinami, dżemem morelowym i cynamonem

składniki:

ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
  • 20g cukru
  • 1 jajko
  • 50g masła, stopionego i ostudzonego
  • 125ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • szczypta soli

nadzienie:
  • przynajmniej 1 dużą garść malin (jeśli mrożone to nie odmrażać wcześniej)
  • 150g dżemu morelowego lub innego dobrego
  • 3 łyżeczki cynamonu

dodatkowo:
  • białko wymieszane z łyżeczką wody do posmarowania
  • cukier opcjonalnie do posypania

wykonanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Połączyć suche składniki, dodać mleko, masło, wanilię i jajko.
Zagnieść ciasto, będzie miękkie i sprężyste. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, ciasto powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość około 1 cm (ja zrobiłam 2 mniejsze strucle).
Posmarować dżemem i posypać malinami i cynamonem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, ułożyć zlepieniem do dołu i ponacinać nożyczkami.
Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 170'C.
Wierzch strucli posmarować białkiem wymieszanym z wodą. Posypać cukrem.
Piec około 25-30 minut.

Smacznego!!

18 komentarzy:

Monika Matysiak pisze...

Prześlicznie wygląda , muszę wypróbować :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie : http://sio-smutki.blogspot.com

Justyna Żak pisze...

pysznie wygląda, lubię drożdżowe wypieki:D

Kulinarne Inspiracje pisze...

mniam! pycha :)

Daktyle w czekoladzie pisze...

Rewelacyjne! Mam trochę mrożonych malin i chyba wiem jak je wykorzystać :)

kabamaiga pisze...

Magda nawet nie wiesz jaką mam ochotę na taką struclę. Ideał na zimowe wieczory.

pieczarka mySia pisze...

uwielbiam takie drozdzowe wypieki!

Majana pisze...

Och,wygląda doskonale! :)

Evitaa pisze...

Bogate nadzienie :)

ladylaura pisze...

Malinki zatopione w drożdżowym cieście,poezja!.

Anonimowy pisze...

Strucla wygląda bardzo smakowicie! Pychota.

www.mojamalakuchnia.wordpress.com

judik pisze...

Wygląda wspaniale! Aż tu czuję jak pachnie! :-)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Madziu, ale zapachniało latem!
Mam zamrożone maliny z własnego ogrodu i w słoiczku też, fajne połączenie z cynamonem, spróbuję zrobić.

Patrycja pisze...

Ale pysznie wygląda!

majka pisze...

Pycha! Oj kusisz Madziu, kusisz :))

Mila pisze...

Urzekł mnie Twój przepis! Jesteś niemożliwa! :P

judik pisze...

Obłędna ta strucla!! Uwielbiam ciasto drożdżowe :-)

Martyna pisze...

Ciasto drożdżowe plus owoce to musi być coś dobrego!

Małe Kulinaria pisze...

ale to musi być pyszne! wygląda fantastycznie!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin