Dzisiaj sporo czasu zajęła mi walka z
jakimś wrednym wirusem, który władował mi się do kompa w pracy i
wysyłał zawirusowane wiadomości do moich znajomych na FB brrr.
Prosta sprawa nie korzystać z FB w pracy ;) O wiele bardziej wolę
spędzać czas w kuchni, więcej z tego pożytku i przyjemności. W
przyjemnym otoczeniu mojej kuchni, w dobrym humorze stworzyłam o to
taką potrawkę z której jestem bardzo zadowolona. Nawet więcej jak
bardzo, bo po prostu bardzo nam smakowała, stąd też jej szumna
nazwa, na którą rzeczywiście zasłużyła. Można podawać ją na
ciepło i na zimno, ja dodałam ryż co sprawiło, że potrawka stała
się konkretnym daniem, ale możecie pominąć ryż, a podać ją z
ziemniakami.
Jeśli macie upieczonego kurczaka,
który został z obiadu możecie wykorzystać go w tym przepisie,
jeśli nie upieczcie nową porcję.
Postanowiłam w najbliższym czasie
zdecydowanie wzbogacić rozdział drobiowy na moim blogu, dlatego
spodziewajcie się więcej przepisów na kurczaki, indyki, kaczuszki
i co tam się jeszcze nada.
Dzisiaj zapraszam Was na Rozkoszną
potrawkę z odsmażanego kurczaka z dodatkiem warzyw, żurawiny i
chrupiących płatków migdałowych.
Polecam!!
składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 50g płatków migdałowych
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 2 czerwone papryki, pokrojone na kawałki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- spora garść zielonych oliwek, bez pestek
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- duża garść suszonej żurawiny
- zielona pietruszka, posiekana
- 1 albo 2 woreczki ryżu
wykonanie:
Jeśli nie macie wcześniej upieczonego
mięsa kurczaka, należy zrobić to teraz.
Filety przyprawić ulubionymi
przyprawami i obsmażyć na oleju z wszystkich stron, a następnie
podlać bulionem i dusić do miękkości. Gdy będzie już miękki,
lekko go przestudzić i porwać na kawałki, najlepiej w postaci
takich nitek mięsa.
Migdały w płatkach wrzucić na
rozgrzaną suchą patelnię i prażyć mieszając, aż zaczną
pięknie pachnieć i będą się rumienić. Gotowe przesypać na
talerzyk i odstawić.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać
łyżkę masła i 2 łyżki oleju i wrzucić posiekaną cebulę i
paprykę, smażyć kilka minut, aż papryka zmięknie. Następnie
dorzucić posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Do tak
przygotowanej mieszanki wrzucić usmażonego i rozdrobnionego
kurczaka i trzymać na średnim ogniu jeszcze kilka minut.
W tym samym czasie ugotować ryż, 1
lub 2 woreczki. Gotowy ryż oraz oliwki wymieszać z całą
zawartością woka.
Śmietanę z jajkiem rozmieszać
widelcem, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą chili , całość
wlać do woka i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
Na sam koniec posypać całość
uprażonymi migdałami, suszoną żurawiną i posiekaną natką
pietruszki.
Smacznego!!
6 komentarzy:
pyszny pomysł i ładna miseczka:)
Czekam w takim razie na kolejne przepisy z wykorzystaniem drobiu :)
Bardzo lubię takie wymyślone dania z tego co ew.znajdziemy w lodówce, pomysł ciekawy, zastanawiam się nad składnikiem żurawiny,nie dodałabym, ale to kwestia upodobań.
Piękne naczynie na sałatkę.
Aż ślinka cieknie na samą myśl :)
Masz rację. Rozkoszna :). I jaka piękna miseczka!
Wszystko super. Tylko ta żurawina mi nie pasuje...
Prześlij komentarz