wtorek, 4 lutego 2014

Rozkoszna potrawka z odsmażanego kurczaka z warzywami, żurawiną i prażonymi migdałami


Dzisiaj sporo czasu zajęła mi walka z jakimś wrednym wirusem, który władował mi się do kompa w pracy i wysyłał zawirusowane wiadomości do moich znajomych na FB brrr. Prosta sprawa nie korzystać z FB w pracy ;) O wiele bardziej wolę spędzać czas w kuchni, więcej z tego pożytku i przyjemności. W przyjemnym otoczeniu mojej kuchni, w dobrym humorze stworzyłam o to taką potrawkę z której jestem bardzo zadowolona. Nawet więcej jak bardzo, bo po prostu bardzo nam smakowała, stąd też jej szumna nazwa, na którą rzeczywiście zasłużyła. Można podawać ją na ciepło i na zimno, ja dodałam ryż co sprawiło, że potrawka stała się konkretnym daniem, ale możecie pominąć ryż, a podać ją z ziemniakami.
Jeśli macie upieczonego kurczaka, który został z obiadu możecie wykorzystać go w tym przepisie, jeśli nie upieczcie nową porcję.
Postanowiłam w najbliższym czasie zdecydowanie wzbogacić rozdział drobiowy na moim blogu, dlatego spodziewajcie się więcej przepisów na kurczaki, indyki, kaczuszki i co tam się jeszcze nada.
Dzisiaj zapraszam Was na Rozkoszną potrawkę z odsmażanego kurczaka z dodatkiem warzyw, żurawiny i chrupiących płatków migdałowych.
Polecam!!



składniki:
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 2 czerwone papryki, pokrojone na kawałki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • spora garść zielonych oliwek, bez pestek
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • duża garść suszonej żurawiny
  • zielona pietruszka, posiekana
  • 1 albo 2 woreczki ryżu

wykonanie:

Jeśli nie macie wcześniej upieczonego mięsa kurczaka, należy zrobić to teraz.
Filety przyprawić ulubionymi przyprawami i obsmażyć na oleju z wszystkich stron, a następnie podlać bulionem i dusić do miękkości. Gdy będzie już miękki, lekko go przestudzić i porwać na kawałki, najlepiej w postaci takich nitek mięsa.

Migdały w płatkach wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć mieszając, aż zaczną pięknie pachnieć i będą się rumienić. Gotowe przesypać na talerzyk i odstawić.

Na dużej patelni lub w woku rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju i wrzucić posiekaną cebulę i paprykę, smażyć kilka minut, aż papryka zmięknie. Następnie dorzucić posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Do tak przygotowanej mieszanki wrzucić usmażonego i rozdrobnionego kurczaka i trzymać na średnim ogniu jeszcze kilka minut.

W tym samym czasie ugotować ryż, 1 lub 2 woreczki. Gotowy ryż oraz oliwki wymieszać z całą zawartością woka.

Śmietanę z jajkiem rozmieszać widelcem, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą chili , całość wlać do woka i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
Na sam koniec posypać całość uprażonymi migdałami, suszoną żurawiną i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!!

6 komentarzy:

Justyna Żak pisze...

pyszny pomysł i ładna miseczka:)

Panna Malwinna pisze...

Czekam w takim razie na kolejne przepisy z wykorzystaniem drobiu :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Bardzo lubię takie wymyślone dania z tego co ew.znajdziemy w lodówce, pomysł ciekawy, zastanawiam się nad składnikiem żurawiny,nie dodałabym, ale to kwestia upodobań.
Piękne naczynie na sałatkę.

Agata pisze...

Aż ślinka cieknie na samą myśl :)

Evitaa pisze...

Masz rację. Rozkoszna :). I jaka piękna miseczka!

Martyna pisze...

Wszystko super. Tylko ta żurawina mi nie pasuje...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin