Gromadzę już przepisy i zapasy na
świąteczne wypieki i o tym będę już pisać niedługo, ale na
dzisiaj przygotowałam przepis na banalnie prostą, ale bardzo pyszną
zupę.
Zupa krem to mój ulubiony rodzaj zup,
podana z grzankami i kawałkami kremowego sera spełnia moje obiadowe
oczekiwania.
Krem z kalafiora jadłam już kilka
razy, więc tym razem postanowiłam dodać coś wyjątkowego, coś co
zaostrzy smak tej zupy. Rukola wspaniale sprawdziła się w tej roli,
krem nabrał charakteru i koloru.
Gorąco polecam!!
składniki:
- 1 kalafior
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- 1l rosołu
- 2 garście rukoli
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowo:
- kozi ser lub ser brie
- grzanki z chleba
- drobne kawałeczki kalafiora
- oliwa
wykonanie:
Kalafior umyć i wyciąć twardy
środek. Różyczki kalafiora, posiekaną cebulkę i wyciśnięty
przez praskę czosnek gotować w rosole do miękkości. Gdy wszystko
jest miękkie, zmiksować blenderem na gładką masę. Dorzucić
umytą rukolę, doprawić solą i pieprzem i zmiksować raz jeszcze.
Zupę podawać z grzankami, serem,
surowymi różyczkami kalafiora, skropioną oliwa.
Smacznego!!
4 komentarze:
Ciekawa zupa, nie jadłam takiej :)
Bardzo ładne zdjęcia :) I nietypowe połączenie składników w zupie :)
bardzo lubię takie kremy wygląda świetnie:)
Ten dodatek rukoli mnie zainteresował, nie dodawałam rukoli do zupy jeszcze :)
Prześlij komentarz