środa, 24 lipca 2013

Lato zamknięte w słoikach, czyli najprostsze dżemy z porzeczek

Chciałabym, żeby taka ilość owoców była dostępna przez okrągły rok. Jednak nieubłaganie lipiec przemija i sezonowe owoce się kończą, jedyną szansą, żeby jesienią czy zimą zaznać przyjemności tych owoców, to ich zamknięcie w słoikach lub zamrożenie.
W tym roku bardzo zachciało mi się porzeczek, poczyniłam już z nimi kilka wypieków, ale postanowiłam je jeszcze przerobić na dżem.
Zrobiłam to w najprostszy mi znany sposób, jedynie obieranie owoców zabiera trochę czasu, ale czego się nie robi dla późniejszej przyjemności. Podaję proporcjonalnie, oczywiście zrobicie z takiej ilości owoców, jaką posiadacie.



Dżem z czerwonej porzeczki

składniki:
  • 1kg owoców
  • 300g cukru
wykonanie:

Owoce umyć i odstawić na sicie do obcieknięcia. Obrać z patyczków.
Wrzucić porzeczki do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i smażyć przez około 40 min, często mieszając. Po tym czasie owoce powinny zgęstnieć, a na zimnym talerzyku odrobina dżemu powinna zastygać.
Czyste słoiki umieściłam w piekarniku nagrzanym do 140'C na około 10 minut, a pokrywki pogotowałam przez kilka minut, następnie wytrzeć do sucha.
Słoiki napełnić dżemem i porządnie zakręcić, a następnie obrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia, najlepiej przykrywając kocem, żeby stygły powoli.


Dżem z czarnej porzeczki
  • 1kg owoców
  • 350g cukru
wykonanie:

Owoce umyć i odstawić na sicie do obcieknięcia. Obrać z patyczków.
Wrzucić porzeczki do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i smażyć przez około 40 min, często mieszając. Po tym czasie owoce powinny zgęstnieć, a na zimnym talerzyku odrobina dżemu powinna zastygać.
Czyste słoiki umieściłam w piekarniku nagrzanym do 140'C na około 10 minut, a pokrywki pogotowałam przez kilka minut, następnie wytrzeć do sucha.
Słoiki napełnić dżemem i porządnie zakręcić, a następnie obrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia, najlepiej przykrywając kocem, żeby stygły powoli.

Gotowe!!


8 komentarzy:

Evitaa pisze...

Przetwórstwo porzeczkowe uprawiałam w zeszłym roku :). Robiłam dżemy mieszane, z czerwonych i czarnych porzeczek.

Twoje dżemy na pewno wyszły pyszne :).

Agata pisze...

Świeżutka bagietka z takim pysznym dżemem w zimowy poranek.... Pycha :)

Justyna Bąk pisze...

moja dwa ulubione dżemy:) tez co roku robię dżemy, sa pyszne zimą:) lubię też w wiśni:)

Daktyle w czekoladzie pisze...

Przepyszne! Ja też co roku robię dżemy i nigdy nie kupuję :)

Tapas de Colores pisze...

Który lepszy? nigdy nie jadłam z czerwonej porzeczki...

magda k. pisze...

jak dla mnie to minimalnie lepszy ten z czerwonych porzeczek pozdrawiam goraco

Majana pisze...

Kocham takie przetwory. Cudne zdjęcia.:)

Katarzyna Obarzanek pisze...

Przepyszne ;) Zapraszam do mnie na perfettojewellery.blogspot.com/‎

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin