sobota, 27 lipca 2013

Drożdżowy placek z owocami sezonowymi i kruszonką



Zróbcie ciasto i zaproście gości, będą chwalić i będą szczęśliwi, bo to (nieskromnie powiem) naprawdę dobre ciasto.
Placek pięknie wygląda dzięki tym wszystkim owocom, jest mięciutki i pyszny,a kropkę nad „i” stawiam kruszonką.
Nie będę więcej chwalić, tylko bardzo zachęcam Was do pieczenia.
Przepis na bazie jednego z przepisów Nigelli Lawson z książki 'Jak być domową boginią', jednak sporo zmieniłam, dlatego podaję z moimi zmianami.
U mnie owoce sezonowe maliny i porzeczki, jednak równie dobre będzie z rabarbarem, jabłkami czy morelami.
Polecam!!


składniki:

ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 10g świeżych drożdży lub około 4g drożdży suszonych
  • 2 duże jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 125ml letniego mleka
  • 50g miękkiego masła

wypełnienie:
  • 1 duże jajko
  • 1 kopiasta łyżka śmietany
  • 500g owoców (u mnie maliny, czarna i czerwona porzeczka)
  • 75g cukru

kruszonka:
  • 30g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 50g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru brązowego


wykonanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże (jeśli używacie świeżych należy wcześniej rozpuścić je w odrobinie letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru).
Jajka ubić i zmieszać z letnim mlekiem i wanilią. Zalać sypkie składniki płynem i zagnieść ciasto. Gdy ciasto już jest trochę wyrobione dodać miękkie (lub roztopione) masło i wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
Formę o wymiarach około 20cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć do niej wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozciągając palcami do wymiaru blachy. Odstawić na 15 minut, żeby ponownie wyrosło.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200'C

Wymieszać jajko ze śmietaną i rozsmarować na wyrośniętym cieście. Następnie rozsypać delikatnie wszystkie owoce.
Zrobić kruszonkę: zimne pokrojone masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrem, aż będzie miało konsystencję żwirku i rozsypać całość równomiernie na owocach.

Wstawić placek do nagrzanego piekarnika na 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180'C i piec kolejne 15 minut, aż ciasto wyrośnie, a brzegi się zarumienią.
Wyjąć z piekarnika i zostawić w spokoju przez 15 minut, a później pokroić i zajadać się.

Smacznego!!

12 komentarzy:

majka pisze...

Kochana, alez pysznosci serwujesz :) To kiedy moge wpasc na to ciacho? ;)

magda k. pisze...

tylko daj znać kiedy będziesz w pobliżu, a ja się szybko przygotuję :) gorące pozdrowienia

Karmel-itka. pisze...

drożdżowe są zawsze dobre. i zwykle je goście chwalą. uwielbiam takie drożdżowe, najlepiej ciepłe, rano ze szklanka zimnego mleka na śniadanie...

Daktyle w czekoladzie pisze...

Cudowne ciasto! Zjadłabym jeszcze gorące:)

Justyna Bąk pisze...

pysznie wygląda:)

Evitaa pisze...

Wspaniałe. Prezentuje się idealnie :)

Majana pisze...

Cudne! CHciałabym być Twoim gościem:)

Amber pisze...

Boskie!
Zapraszam się.

Wiewióra pisze...

najwspanialsze na lato! takie drożdżowe uwielbiam!

Maggie pisze...

Zrobie, a co! Gosci nie zaprosze, bo i tak pewnie nie przyjda (albo oznajmia, ze nastepny wolny termin maja za miesiac i czy moga wpasc wtedy ;)), zjem sama :)

Ivka pisze...

Tak właśnie wygląda, jak naprawdę dobre ciasto!

judik pisze...

Nie ma nic lepszego od kawałka drożdżowego z owocami lata! :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin