środa, 25 listopada 2009

Torcik bezowy


Dzisiaj urodziny mojej siostry :) Wszystkiego najlepszego Siostra :)
wprawdzie dzisiaj tortu nie będzie tylko pyszne ciastka, ale chciałam jej zadedykować mój ostatni bezowy torcik, który zresztą miała ochotę skosztować, żeby nie było :)

Przepis na ten torcik bezowy znalazłam u viridianki, troszkę zmieniłam, głównie z braku składników na stanie, ale wyszedł bardzo smaczny i bardzo słodki wypiek.

Dla lubiących bezowo i słodko Polecam !!!


składniki:


  • 6 dużych białek jajek (ew. zamrożone białka wcześniej odmrozić)
  • 250g cukru pudru
  • 50g zmielonych migdałów lub pokruszonych płatków migdałowych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

na krem:


  • 250g serka mascarpone
  • 225ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki Amaretto (nie miałam)

wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cały czas miksując dodawać po łyżce cukier.
Cały czas miksować na małych obrotach i po kolei dodawać najpierw sok z cytryny, później mąkę i migdały.

2. Przygotować 2 blaszki, najlepiej wyścielić je papierem do pieczenia, a na papierze odrysować koło o średnicy ok. 20cm. Powinny wyjść 3 koła, ale ja zrobiłam tylko 2.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 140'C.

3. Na odrysowane koła wyłożyć masę białkową i wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę. Po godzinie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić piekarnik.
Zrobiłam to wieczorem i zostawiłam blaty w piekarniku na całą noc.
Co do masy to wykonanie jest proste, należy wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i zmiksować, aż się wszystkie połączą i powstanie gładki krem.

4. Gdy blaty będą już gotowe, przekładamy je kremem i schładzamy w lodówce (ja nie schładzałam).

Smacznego!!!

Do wydruku



Wypiek jest bardzo smaczny, goście chwalili, ale dla mnie Torcik Pavlova jest nie do pobicia jak na razie :)

4 komentarze:

asieja pisze...

za tortami nie przepadam
ale bezowy zjadłabym z największą przyjemnością (:

Biżuteria z filcu pisze...

Dzięki wielkie :) Był przepyszny !!

Unknown pisze...

mmmm muszę spróbować, wydaje się być proste do zrobienia, tylko nigdy nie spotkałam się ze skrobią ziemniaczaną, to można wszędzie kupić czy trzeba się naszukać? :P

magda k. pisze...

asieja - to zupełnie tak jak ja :)

agata - nie ma sprawy :)

Anna - daję mąkę ziemniaczaną :)nie wiem czy to to samo, ale chyba tak ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin