piątek, 27 listopada 2009

Sałatka na ciepło



Przepis na tą sałatkę podaję za lisiczka_bez_kitki .

Sałatka jest pyszna, najlepiej gdy podajemy ją ciepłą. Wspaniale komponują się ciepłe składniki z zimnymi.
Podane ilości wystarczą dla 5 – 7 osób.

składniki
sałatka:


450 g ziemniaków
4 dojrzałe pomidory
6 jajek
1 średnia czerwona cebula lub pęczek szczypioru
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

dressing:

3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej) dałam Dijon
2 ząbki czosnku (przeciśnięte w prasce)
sól
pieprz

wykonanie:

1. Jajka wrzucić do zimnej wody i zagotować, gdy woda zacznie się gotować, można wyłączyć i zostawić pod przykryciem na 10 minut, na pewno będą na twardo.
Następnie jajka zalać zimną wodą, aż będą zimne.

2. Przygotować dressing, czyli w małym naczyniu, wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

3. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę (2cm), wrzucić do wrzącej wody i gotować do miękkości ok. 5 – 10 minut.
Odlać ziemniaki i przełożyć do miski.

4. Ziemniaki polać dressingiem i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

5.Pomidory pokroić w grubą kostkę (ok.2cm). Jeśli użyjemy pomidorów koktajlowych, wystarczy pokroić je na pół.

6.Jajka obrać i pokroić w kostkę, odstawić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, posiekać natkę pietruszki.

7. Do ziemniaków w misce dokładamy pomidory, jajka, cebulę i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku i delikatnie wymieszać.

Naprawdę najpyszniejsza jest gdy ziemniaki są jeszcze cieplutkie.

Smacznego!!!

Do wydruku

1 komentarz:

Biżuteria z filcu pisze...

bardzo ciekawie to wygląda :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin