niedziela, 22 listopada 2009

Drożdżowy placek jabłkowo-gruszkowo-borówkowy


W związku z ochotą na coś drożdżowego, szczególnie objawiającą się u mojego męża, który uwielbia wszystko co drożdżowe, trafiłam na przepis w 'Nigella Gryzie' na fajny placek.


Ciasto drożdżowe wg oryginalnego przepisu jest z jabłkami i jeżynami, jednak spokojnie można użyć innych owoców, np. tak jak u mnie, ważne żeby suma owoców wynosiła tyle ile w przepisie.

Ciasto było smacznego przez parę dni.
Naprawdę warte wypróbowania.
Polecam


Na zdjęciu nr 2 chwalę się nową wagą, którą dostałam od siostry i szwagra :) dzięki
Jeszcze jeden nie kulinarny dopisek, pozdrowienia dla Bielska-Białej, gdzie mamy fajnych znajomych i gdzie byliśmy na świetnym koncercie Acid Drinkers w Rude Boy.



składniki
na ciasto:

  • 350-400g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 50g cukru
  • 5g drożdży instant
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu (ja nie dałam)
  • 125ml letniego mleka
  • 50g miękkiego masła

na wierzch:

  • 1 jajko lekko ubite z łyżką śmietany
  • ok 550g owoców, u mnie: 200g jabłek, 250g gruszek, 100g borówek amerykańskich
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 50g mąki
  • 25g mielonych migdałów
  • 50g pokrojonego w kostkę, zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 25g migdałów w płatkach


wykonanie:

1.Wsypać do miski 350g mąki, sól, cukier i drożdże, oraz cukier waniliowy jeśli go używacie.

2.Do innego naczynia wbić jajka i wymieszać je - z ekstraktem waniliowym, skórką cytrynową i cynamonem – z letnim mlekiem.

3. Wymieszać składniki sypkie z płynnymi, tak by powstało dość miękkie ciasto (przygotować pozostałe 50g mąki, użyć w razie potrzeby).
Dodać miękkie masło i wyrabiać ręcznie przez około 10 minut.
Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się gładkie, sprężyste i lśniące.

4. Ciasto włożyć do miski, przykryć ciasto kuchenną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na godzinę -godzinę kwadrans).
Albo pozwolić mu wyrastać w chłodnym miejscu przez noc.

5. Następnie przebić (uderzając gwałtownie pięścią) i wyłożyć na blachę o wymiarach 20 x 30cm, u mnie 30 x 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Po wyłożeniu ciasta do blachy, pozwolić mu odpocząć przez ok 15-20 minut, a następnie wysmarować jajkiem lekko ubitym ze śmietaną.

6. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200'C.

7. Przygotować owoce, obrać i pokroić na niewielkie kawałki, borówki miałam mrożone.
Wszystkie owoce wymieszać razem z skórką otartą z połówki cytryny.
Odstawić na chwilkę i teraz czas na kruszonkę.

8. W naczyniu wymieszać mąkę, zmielone migdały, a następnie dodać pokrojone w kostkę masło.
Palcami rozcierać masło z mąką, aż połączą się w niewielkie grudki.
Widelcem wymieszać oba rodzaje cukru i migdały w płatkach.

9. Wyłożyć owoce na wysmarowane jajkiem ciasto i posypać kruszonką.

10. Wstawić do piekarnika, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180'C i piec kolejne 20 minut, dopóki ciasto na brzegach nie wyrośnie i nie ze złoci się, a kruszonka nie przypiecze.
Ciasto lekko przestudzić i już można jeść.

Smacznego!!!!

Do wydruku

3 komentarze:

bryssska pisze...

ciasto wygląda przepysznie, trochę w nim lata i trochę jesieni

majka pisze...

Cale wieki juz nie jadlam ciasta drozdzowego z owocami :) Chyba musze wymienic meza na bardziej slodyczolubny model :)))

Biżuteria z filcu pisze...

wygląda przepysznie

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin