Było tak gorąco, że mogłam myśleć tylko o lodach :) więc postanowiłam zrobić swoje pierwsze samodzielnie wykonane lody.
Jak pomyślałam tak i zrobiłam, ale jak przyszło do jedzenia lodów to pogoda się popsuła, jednak w niczym nam to nie przeszkodziło, lody zostały skonsumowane i były naprawdę przepyszne.
Już myślę jakie zrobię następne :)
Jako pierwsze zrobiła lody jagodowe, bardzo delikatne i śmietankowe.
składniki:
- 500g śmietanki ok 30%
- 300g jagód ja miałam świeże
- ok 6 łyżek cukru u mnie to wystarczająco ale można dać więcej
- 100ml mleka
wykonanie:
Wszystkie składniki oczywiście poza cukrem powinny być dobrze schłodzone.
Połowę jagód należy zmiksować z cukrem w blenderze. Drugą połowę jagód należy tylko lekko rozgnieść widelcem.
Śmietanę zmiksować. Następnie śmietanę połączyć z jagodami i z mlekiem i wszystko razem miksować jeszcze przez kilka minut, żeby lody się napowietrzyły.
Jeśli jest się w tej szczęśliwej sytuacji, że ma się maszynkę do lodów, to wystarczy przygotowane produkty połączyć ze sobą i dalej postępować wg instrukcji swojej maszynki do lodów.
Ja niestety jeszcze nie posiadam tego wynalazku więc całość przelałam do pojemnika, który mieścił mi się w zamrażarce i po 1,5 h ponownie zmiksowałam lody, a po kolejnej godzinie jeszcze raz.
Lody próbowaliśmy dopiero rano i są wyśmienite, to są prawdziwe lody jagodowe.
Polecam na gorące dni.
Przepis nr 77
Do wydruku
5 komentarzy:
ja ta lody nawet zimą mogę jeść, tak je lubię :)
ale mają piękny kolor, takie naprawdę jagodowe :)
miętowka22 sama byłam zaskoczona pięknym kolorem :)
uwielbiam lody borowkowe! zawsze zachwyca mnie ich kolor;)
Super te lody mam niewiele lat a te lody mi sie udaly
dlugo szukalam przepisu na lody JAGODOWE no i jest!! i zgadzam sie z wami ten kolor to cudo
MNIAAAAAM...
Prześlij komentarz