niedziela, 19 lipca 2009

Lody jagodowe


Było tak gorąco, że mogłam myśleć tylko o lodach :) więc postanowiłam zrobić swoje pierwsze samodzielnie wykonane lody.
Jak pomyślałam tak i zrobiłam, ale jak przyszło do jedzenia lodów to pogoda się popsuła, jednak w niczym nam to nie przeszkodziło, lody zostały skonsumowane i były naprawdę przepyszne.
Już myślę jakie zrobię następne :)

Jako pierwsze zrobiła lody jagodowe, bardzo delikatne i śmietankowe.


składniki:

  • 500g śmietanki ok 30%
  • 300g jagód ja miałam świeże
  • ok 6 łyżek cukru u mnie to wystarczająco ale można dać więcej
  • 100ml mleka

wykonanie:

Wszystkie składniki oczywiście poza cukrem powinny być dobrze schłodzone.
Połowę jagód należy zmiksować z cukrem w blenderze. Drugą połowę jagód należy tylko lekko rozgnieść widelcem.
Śmietanę zmiksować. Następnie śmietanę połączyć z jagodami i z mlekiem i wszystko razem miksować jeszcze przez kilka minut, żeby lody się napowietrzyły.

Jeśli jest się w tej szczęśliwej sytuacji, że ma się maszynkę do lodów, to wystarczy przygotowane produkty połączyć ze sobą i dalej postępować wg instrukcji swojej maszynki do lodów.

Ja niestety jeszcze nie posiadam tego wynalazku więc całość przelałam do pojemnika, który mieścił mi się w zamrażarce i po 1,5 h ponownie zmiksowałam lody, a po kolejnej godzinie jeszcze raz.
Lody próbowaliśmy dopiero rano i są wyśmienite, to są prawdziwe lody jagodowe.

Polecam na gorące dni.

Przepis nr 77



Do wydruku

5 komentarzy:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ja ta lody nawet zimą mogę jeść, tak je lubię :)

mietowka22 pisze...

ale mają piękny kolor, takie naprawdę jagodowe :)

magda k. pisze...

miętowka22 sama byłam zaskoczona pięknym kolorem :)

viridianka pisze...

uwielbiam lody borowkowe! zawsze zachwyca mnie ich kolor;)

Krejzolka XD pisze...

Super te lody mam niewiele lat a te lody mi sie udaly

dlugo szukalam przepisu na lody JAGODOWE no i jest!! i zgadzam sie z wami ten kolor to cudo

MNIAAAAAM...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin