Na letnie dni najlepsze są szybkie dania i na dodatek takie, które można zjeść i na ciepło i na zimno.
No to mamy właśnie takie danie, zdrowe i smaczne i do tego szybkie do wykonania.
Pomysł na to danie z strony z tej strony pozmieniałam trochę, ale główni bohaterowie bez zmian :)
składniki na kotlety:
- 1 kalafior
- 1 jajko
- koperek
- bułka tarta
- pieprz
- sól
- olej
składniki na sos:
- puszka pomidorów, albo 2 świeże pomidory
- mały przecier pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- bazylia
- pieprz
- sól
wykonanie:
Kalafior należy obgotować w osolonej wodzie, nie za długo, żeby się nie rozpadł, tylko do momentu gdy kalafior będzie miękki.
Odcedzamy kalafior, a następnie miksujemy go blenderem.
Do powstałej masy dodajemy jajko, koperek, przyprawiamy solą i pieprzem wg upodobań, a następnie dodajemy bułkę tartą, bułki dodajemy tyle, żeby dało się formować kotleciki.
Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju, aż do pięknego złotego koloru.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na olej wrzucamy cebulę, którą należy tylko zeszklić, następnie dorzucamy pomidory, czosnek, bazylię, przecier pomidorowy i sól i pieprz do smaku.
Wszystko razem dusimy kilka minut i już gotowe.
Kotleciki podajemy polane sosem, sos świetnie łamie smak kalafiora
Pycha Polecam
Przepis nr 76
Do wydruku
3 komentarze:
bardzo lubię takie kotleciki, może jutro skoro kalafior w lodówce siedzi i czeka na swój czas ;)
aga-aa naprawdę polecam :) u mnie zagadują o powtórkę :)
Szybkie i pyszne! W sam raz na lato:)
Prześlij komentarz