sobota, 7 stycznia 2017

Domowe bułeczki z kruszonką


W tak zimny weekend, nie mogę Wam zaproponować nic innego, jak coś z drożdżowych wypieków. Te drożdżowe bułeczki wypełnią Wasz dom pięknym zapachem, a Wasze brzuszki ucieszą i rozgrzeją. Pyszne, domowe bułeczki z odrobiną dżemu lub masła, sprawdzą się nawet jako deser. Przepis znalazłam na blogu I Love Bake. Gorąco polecam!!

Domowe bułeczki z kruszonką
Ilość podana na 16szt.

składniki:

ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 14g drożdży suchych lub 28g świeżych
  • 75g masła, roztopionego
  • 200ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 50ml likieru np. migdałowego lub ajerkoniaku

kruszonka:
  • 55g zmielonych migdałów, dałam mąki kokosowej
  • 40g masła
  • 40g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta cynamonu

dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu

wykonanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, sól oraz suche drożdże (ze świeżych należy wcześniej wykonać zaczyn, czyli wymieszać je z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i mąki i odstawić na 10 minut).
Jajka lekko roztrzepać i dodać do suchych składników razem z likierem.
Mleko podgrzać (chyba, że wcześniej poszło już do zaczynu) i dodać razem z roztopionym masłem.
Wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do miski, którą należy przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów i zostawić do podwojenia objętości, około 1h.
Po wyrośnięciu ponownie krótko wyrobić i podzielić na 16 części.
Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć w niewielkich odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.
Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i rozdrobnić palcami, aż powstaną grudki ciasta.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200'C.

Smacznego!!

4 komentarze:

Kubełek Smakowy pisze...

Wspaniałe, już czuję ich smak z dżemem i szklanką kakao ;)

Asa_6niebo pisze...

mniam! na śniadanko idealne

piegusek1976 pisze...

ostatnio za mną ciągle chodzi ciasto drożdżowe.... zimą tak mam:) wspaniałe!

Małgorzata pisze...

najlepsze domowe :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin