W tak zimny weekend,
nie mogę Wam zaproponować nic innego, jak coś z drożdżowych
wypieków. Te drożdżowe bułeczki wypełnią Wasz dom pięknym
zapachem, a Wasze brzuszki ucieszą i rozgrzeją. Pyszne, domowe
bułeczki z odrobiną dżemu lub masła, sprawdzą się nawet jako
deser. Przepis znalazłam na blogu I
Love Bake. Gorąco polecam!!
Domowe bułeczki z
kruszonką
Ilość podana na
16szt.
składniki:
ciasto:
- 500g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 14g drożdży suchych lub 28g świeżych
- 75g masła, roztopionego
- 200ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 50ml likieru np. migdałowego lub ajerkoniaku
kruszonka:
- 55g zmielonych migdałów, dałam mąki kokosowej
- 40g masła
- 40g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta cynamonu
dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
wykonanie:
Mąkę przesiać do
dużej miski, dodać cukier, sól oraz suche drożdże (ze świeżych
należy wcześniej wykonać zaczyn, czyli wymieszać je z ciepłym
mlekiem, łyżeczką cukru i mąki i odstawić na 10 minut).
Jajka lekko
roztrzepać i dodać do suchych składników razem z likierem.
Mleko podgrzać
(chyba, że wcześniej poszło już do zaczynu) i dodać razem z
roztopionym masłem.
Wyrabiać, aż
ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Uformować kulę i
przełożyć do miski, którą należy przykryć ściereczką
kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów i zostawić
do podwojenia objętości, około 1h.
Po wyrośnięciu
ponownie krótko wyrobić i podzielić na 16 części.
Uformować okrągłe
bułeczki i ułożyć w niewielkich odstępach, na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do
podwojenia objętości.
Wszystkie składniki
na kruszonkę przełożyć do miseczki i rozdrobnić palcami, aż
powstaną grudki ciasta.
Bułeczki posmarować
roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec około 20 minut
w piekarniku rozgrzanym do 200'C.
Smacznego!!
4 komentarze:
Wspaniałe, już czuję ich smak z dżemem i szklanką kakao ;)
mniam! na śniadanko idealne
ostatnio za mną ciągle chodzi ciasto drożdżowe.... zimą tak mam:) wspaniałe!
najlepsze domowe :)
Prześlij komentarz