środa, 14 grudnia 2016

Szybkie pierniczki


Pierniczki „szybkie” pod każdym względem. Szybko się robi, szybko piecze, szybko miękną, a najszybciej znikają.
Znikają dosłownie, nawet z tych bardziej sekretnych miejsc w moim domu.
Napiekłam tych pierników z dwóch przepisów. Te, które Wam dzisiaj prezentuję są z przepisu ze strony Moje Wypieki, a oprócz tego mam jeszcze pierniki z naszego tradycyjnego, rodzinnego przepisu Pierniki Babci Marysi, ale czy któryś wystarczy do świąt, to szczerze wątpię.
Dzisiejsze pierniki są mięciutkie, pyszne i chyba uzależniające, bo dzieciaków odgonić nie mogę.
Gorąco polecam!!

Szybkie pierniki

składniki na około 50 pierniczków:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130g cukru pudru
  • 100g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100g łagodnego miodu np. akacjowego lub lipowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

wykonanie:

Wszystkie składniki na ciastka wsypać do miski, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki – tylko tyle, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Wycinać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

Piec w temperaturze 180'C przez 8-10 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Jeśli po jakimś czasie zdarzy się tak, że pierniczki stwardnieją, wystarczy do szczelnego pojemnika włożyć pierniki i kilka kawałków jabłka. Oczywiście jabłka trzeba wymieniać co parę dni, żeby nie spleśniały.

Smacznego!!

1 komentarz:

majka pisze...

Alez slodkie to pierwsze zdjecie! :)
Spokojnych, rodzinnych i pysznych Swiat!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin