Temat numer jeden
dzisiejszego dnia, to jak szybko i przyjemnie się ochłodzić. Jeśli
nie możecie wskoczyć do basenu z zimną wodą, lub popluskać się
w jeziorze, pozostaje ochładzać się od środka.
Godzina jednak
młoda, więc najpyszniejszym sposobem będzie arbuzada. To drink dla
wielbicieli arbuza, pyszność nad pysznościami. Potrzebujecie tylko
arbuza, cytryny lub limonki, ewentualnie kostek lodu, no i odrobinę
czasu, żeby wydłubać pestki z arbuza.
Pięknie się
prezentuje, ale też pysznie smakuje i orzeźwia, aż miło.
Arbuzada
składniki:
- około 1kg arbuza (koniecznie taki z lodówki)
- pół cytryny lub 1 limonka
- kostki lodu
- opcjonalnie odrobina ksylitolu lub brązowego cukru, ale uważam, że to zbędne
wykonanie:
Z arbuza usunąć
skórę, białą część i wszystkie pestki, najlepiej pokroić na
małe kawałki, wtedy wszystkie pestki będą widoczne. Do wysokiego
naczynia włożyć arbuz, wycisnąć sok z cytryny lub limonki ,
(ewentualnie dosłodzić) i za pomocą blendera, wszystko zmiksować.
Do powstałego musu dodać kostki lodu.
Podawać od razu.
Smacznego!!
3 komentarze:
Fajnie orzeźwiający! :)
Jadłam ostatnio lody arbuzowe i to było megaorzeźwienie! Tym chętniej taką arbuzadę bym wypiła :-).
przepyszna arbuzada!
Prześlij komentarz