wtorek, 28 czerwca 2016

Ciasto ucierane z twarożkiem i malinami


Miałam ochotę na ciasto, które będzie lekkie, puszyste, koniecznie z owocami, a do tego czymś mnie zaskoczy. Przeglądając moje ulubione strony trafiłam na Moje Wypieki, gdzie znalazłam przepis na ciasto, które spełniało wszystkie moje oczekiwania. W mojej wersji zmieniłam borówki na maliny, bo właśnie maliny miałam na stanie (wyszło rewelacyjnie), ale Wy możecie użyć innych owoców np. borówek czy porzeczek. Ciasto ucierane ze śmietaną, jest mięciutkie i przypomina drożdżowe, a twarożek na górze smakuje jak sernikowy krem i w połączeniu z owocami daje wyborny efekt.
Bardzo Wam polecam to ciasto, jest bardzo proste w przygotowaniu, całość wykonania zajmuje dosłownie kilkanaście minut i mamy gotowe pyszne letnie ciasto.

Ciasto z twarożkiem i malinami

składniki na ciasto:
  • 60g masła
  • ½ szklanki cukru (można dać odrobinę więcej, ale nam tyle wystarczyło)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pół opakowania cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (jak nie macie można pominąć)

składniki na nadzienie twarożkowe z malinami:
  • 200g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pół opakowania cukru wanilinowego
  • 300g malin, jagód lub innych owoców

Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misce miksera i utrzeć.

wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać ze zmielonymi migdałami i odstawić.
W misce umieścić masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Utrzeć do powstania jasne i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, zmiksować.
Dodawać suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną, wymieszać szpatułką do połączenia.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch ciasta, łyżką, wyłożyć nadzienie serowe, rozkładając je mniej więcej równo po całej powierzchni. Na górę wsypać owoce.

Piec w temperaturze 170'C przez około 40-45 minut lub tzw., suchego patyczka (sprawdzać w miejscu, w którym nie ma sera). Wyjąć, wystudzić.



2 komentarze:

Judyta Deker pisze...

Prawdziwe domowe ciasto - cudo :)

Evi pisze...

Moje Wypieki są dla mnie niezawodnym źródłem takich przepisów. A Tobie ciasto wyszło pięknie - bardzo apetyczne!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin