Miałam ochotę na
ciasto, które będzie lekkie, puszyste, koniecznie z owocami, a do
tego czymś mnie zaskoczy. Przeglądając moje ulubione strony
trafiłam na Moje
Wypieki, gdzie znalazłam przepis na ciasto, które
spełniało wszystkie moje oczekiwania. W mojej wersji zmieniłam
borówki na maliny, bo właśnie maliny miałam na stanie (wyszło
rewelacyjnie), ale Wy możecie użyć innych owoców np. borówek czy
porzeczek. Ciasto ucierane ze śmietaną, jest mięciutkie i
przypomina drożdżowe, a twarożek na górze smakuje jak sernikowy
krem i w połączeniu z owocami daje wyborny efekt.
Bardzo Wam polecam
to ciasto, jest bardzo proste w przygotowaniu, całość wykonania
zajmuje dosłownie kilkanaście minut i mamy gotowe pyszne letnie
ciasto.
Ciasto z twarożkiem
i malinami
składniki na
ciasto:
- 60g masła
- ½ szklanki cukru (można dać odrobinę więcej, ale nam tyle wystarczyło)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pół opakowania cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (jak nie macie można pominąć)
składniki na
nadzienie twarożkowe z malinami:
- 200g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pół opakowania cukru wanilinowego
- 300g malin, jagód lub innych owoców
Wszystkie składniki
(oprócz jagód) umieścić w misce miksera i utrzeć.
wykonanie:
Wszystkie składniki
powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać ze zmielonymi
migdałami i odstawić.
W misce umieścić
masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Utrzeć do powstania jasne i
puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając
po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, zmiksować.
Dodawać suche
składniki na zmianę z kwaśną śmietaną, wymieszać szpatułką
do połączenia.
Tortownicę o
średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
Przełożyć do niej
ciasto, wyrównać. Na wierzch ciasta, łyżką, wyłożyć nadzienie
serowe, rozkładając je mniej więcej równo po całej powierzchni.
Na górę wsypać owoce.
Piec w temperaturze
170'C przez około 40-45 minut lub tzw., suchego patyczka (sprawdzać
w miejscu, w którym nie ma sera). Wyjąć, wystudzić.
2 komentarze:
Prawdziwe domowe ciasto - cudo :)
Moje Wypieki są dla mnie niezawodnym źródłem takich przepisów. A Tobie ciasto wyszło pięknie - bardzo apetyczne!
Prześlij komentarz