sobota, 2 lipca 2016

Arbuzada


Temat numer jeden dzisiejszego dnia, to jak szybko i przyjemnie się ochłodzić. Jeśli nie możecie wskoczyć do basenu z zimną wodą, lub popluskać się w jeziorze, pozostaje ochładzać się od środka.
Godzina jednak młoda, więc najpyszniejszym sposobem będzie arbuzada. To drink dla wielbicieli arbuza, pyszność nad pysznościami. Potrzebujecie tylko arbuza, cytryny lub limonki, ewentualnie kostek lodu, no i odrobinę czasu, żeby wydłubać pestki z arbuza.
Pięknie się prezentuje, ale też pysznie smakuje i orzeźwia, aż miło.


Arbuzada

składniki:
  • około 1kg arbuza (koniecznie taki z lodówki)
  • pół cytryny lub 1 limonka
  • kostki lodu
  • opcjonalnie odrobina ksylitolu lub brązowego cukru, ale uważam, że to zbędne

wykonanie:

Z arbuza usunąć skórę, białą część i wszystkie pestki, najlepiej pokroić na małe kawałki, wtedy wszystkie pestki będą widoczne. Do wysokiego naczynia włożyć arbuz, wycisnąć sok z cytryny lub limonki , (ewentualnie dosłodzić) i za pomocą blendera, wszystko zmiksować. Do powstałego musu dodać kostki lodu.
Podawać od razu.

Smacznego!!

3 komentarze:

Lena pisze...

Fajnie orzeźwiający! :)

Evi pisze...

Jadłam ostatnio lody arbuzowe i to było megaorzeźwienie! Tym chętniej taką arbuzadę bym wypiła :-).

mojamalakuchnia pisze...

przepyszna arbuzada!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin