środa, 27 lipca 2016

Deser chia z jagodami i syropem klonowym

Takie deserki w okresie letnim serwujemy sobie bardzo często. Po pierwsze zdrowo, po drugie pysznie, po trzecie szybko i dietetycznie. Oczywiście owoce można zmieniać, a nawet zaszaleć i wymieszać np. jagody z malinami lub porzeczkami. Nasiona chia to moja miłość, chociaż mój mąż śmieje się, że dorzucam je do wszystkiego, to wszystko zjada z nieukrywaną przyjemnością.
Taka mała uwaga: gdy do jogurtu lub mleka wsypiecie nasiona chia, przez pierwsze 10 minut pamiętajcie, żeby co chwilkę przemieszać lub wstrząsnąć mlekiem, bo inaczej nasiona nie spęcznieją. Jeśli zapomnimy o mieszaniu i wstrząsaniu, może tak się stać, że nawet po nocy w lodówce nasiona nie spęcznieją, ale będą nadal bardzo smaczne :)
Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was do przygotowania tego deseru.
Podane ilości wystarczą na 2 porcje.

Deser chia z jagodami i syropem klonowym

składniki:
  • 1 jogurt naturalny, mały
  • około 150g jagód
  • 6 łyżeczek nasion chia
  • syrop klonowy
wykonanie:

Do jogurtu naturalnego wsypać nasiona i przez pierwsze 10 minut mieszać co parę chwil. Po tym czasie jogurt podzielić mniej więcej na pół i do jednej połowy wsypać około 50g jagód. Jagody należy zgnieść i dokładnie wymieszać z jogurtem.
Do dwóch wysokich szklanek wyłożyć część jogurtu bez jagód, na to delikatnie nałożyć warstwę jogurtu z nasionami i jagodami, a całą górę zasypać pozostałą ilością jagód lub innych owoców.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, po wyjęciu jagody polać syropem klonowym, ilość według upodobań.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin