Takie deserki w okresie letnim
serwujemy sobie bardzo często. Po pierwsze zdrowo, po drugie
pysznie, po trzecie szybko i dietetycznie. Oczywiście owoce można
zmieniać, a nawet zaszaleć i wymieszać np. jagody z malinami lub
porzeczkami. Nasiona chia to moja miłość, chociaż mój mąż
śmieje się, że dorzucam je do wszystkiego, to wszystko zjada z
nieukrywaną przyjemnością.
Taka mała uwaga: gdy do jogurtu lub
mleka wsypiecie nasiona chia, przez pierwsze 10 minut pamiętajcie,
żeby co chwilkę przemieszać lub wstrząsnąć mlekiem, bo inaczej
nasiona nie spęcznieją. Jeśli zapomnimy o mieszaniu i wstrząsaniu,
może tak się stać, że nawet po nocy w lodówce nasiona nie
spęcznieją, ale będą nadal bardzo smaczne :)
Nie pozostaje mi nic innego jak
zachęcić Was do przygotowania tego deseru.
Podane ilości wystarczą na 2 porcje.
Deser chia z jagodami i syropem
klonowym
składniki:
- 1 jogurt naturalny, mały
- około 150g jagód
- 6 łyżeczek nasion chia
- syrop klonowy
wykonanie:
Do jogurtu naturalnego wsypać nasiona
i przez pierwsze 10 minut mieszać co parę chwil. Po tym czasie
jogurt podzielić mniej więcej na pół i do jednej połowy wsypać
około 50g jagód. Jagody należy zgnieść i dokładnie wymieszać z
jogurtem.
Do dwóch wysokich szklanek wyłożyć
część jogurtu bez jagód, na to delikatnie nałożyć warstwę
jogurtu z nasionami i jagodami, a całą górę zasypać pozostałą
ilością jagód lub innych owoców.
Wstawić na kilka godzin do lodówki,
po wyjęciu jagody polać syropem klonowym, ilość według upodobań.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz