piątek, 13 maja 2016

Banoffee pie

Myślałam, że z ciast na zimno to znam wszystko, taki sernik na zimno, czy śmietankowiec, a tu do tego pysznego składu dzisiaj dołączy Banoffee pie.
Więc jeśli nie macie piekarnika, lub jak czasem mówicie, że Wasz piekarnik Was nie słucha, to jest idealny przepis właśnie dla Was. Ten mega słodki i przepyszny deser, powali Was na kolana.
Rozpływam się nad tym smakołykiem i takie dobroci jem bez wyrzutów sumienia.
Ciasto zostało wymyślone w Anglii około roku 1971 w restauracji The Hungry Monk.
Angielski deser z bananów, śmietany i toffi zrobione z gotowanego mleka skondensowanego (lub gotowego dulce de leche), na bazie z kruchego ciasta lub połamanych herbatników maślanych/ciastek owsianych. Nazwa to połączenia słów banan i toffi :)
Przepis znalazłam na moim ulubionym blogu White Plate.

Banoffee pie

przepis na tortownicę o średnicy 18-20cm

składniki:
  • 150g ciasteczek owsianych (dobrej jakości)
  • 40g roztopionego masła, ostudzonego
  • mała puszka lub słoik (270g) karmelu, masy krówkowej lub dulce de leche (można również kupić puszkę mleka skondensowanego, słodzonego i gotować ją (zamknięta) w garnku z wodą, przez około 2 godziny)
  • 2 średniej wielkości banany
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie, do spryskania bananów, żeby nie ciemniały)
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 250ml śmietany 30 lub 36%
  • 1 łyżeczka naturalnej wanilii, ewentualnie cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka cukru pudru do posłodzenia masy mascarpone, opcjonalnie
  • 1 łyżka dobrego kakao, do posypania wierzchu
wykonanie:

Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmiksować w blenderze lub pokruszyć wałkiem do konsystencji bułki tartek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masa powinna być gładka, ale dosyć sucha. Wyłożyć spód i brzegi tortownicy.
Masę krówkową podgrzać, by stała się bardziej płynna. Wylać ją na wcześniej powstały spód i dokładnie rozsmarować, a następnie ułożyć na niej pokrojone w plasterki banany, skropić je delikatnie sokiem z cytryny.

Mascarpone bardzo delikatnie zmiksować, powoli dodając po łyżce śmietanę, wanilię i (opcjonalnie) cukier. Nie można robić tego zbyt szybko, bo masa może się zwarzyć.
Gdy masa będzie już gładka, ułożyć ja na bananach, wierzch oprószyć kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.

Smacznego!!

3 komentarze:

Kulinarna Maniusia pisze...

Moje ulubione ciasto :-)

Naturalne metody pisze...

Smacznie wygląda bardzo;)

Majana pisze...

Musi być bardzo dobre! Nigdy jeszcze nie jadłam.
Pozdrowienia :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin