Myślałam, że z ciast na zimno to
znam wszystko, taki sernik na zimno, czy śmietankowiec, a tu do tego
pysznego składu dzisiaj dołączy Banoffee pie.
Więc jeśli nie macie piekarnika, lub
jak czasem mówicie, że Wasz piekarnik Was nie słucha, to jest idealny
przepis właśnie dla Was. Ten mega słodki i przepyszny deser,
powali Was na kolana.
Rozpływam się nad tym smakołykiem i
takie dobroci jem bez wyrzutów sumienia.
Ciasto zostało wymyślone w Anglii
około roku 1971 w restauracji The Hungry Monk.
Angielski deser z bananów, śmietany i
toffi zrobione z gotowanego mleka skondensowanego (lub gotowego dulce
de leche), na bazie z kruchego ciasta lub połamanych herbatników
maślanych/ciastek owsianych. Nazwa to połączenia słów banan i
toffi :)
Banoffee pie
przepis na tortownicę o średnicy
18-20cm
składniki:
- 150g ciasteczek owsianych (dobrej jakości)
- 40g roztopionego masła, ostudzonego
- mała puszka lub słoik (270g) karmelu, masy krówkowej lub dulce de leche (można również kupić puszkę mleka skondensowanego, słodzonego i gotować ją (zamknięta) w garnku z wodą, przez około 2 godziny)
- 2 średniej wielkości banany
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie, do spryskania bananów, żeby nie ciemniały)
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 250ml śmietany 30 lub 36%
- 1 łyżeczka naturalnej wanilii, ewentualnie cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka cukru pudru do posłodzenia masy mascarpone, opcjonalnie
- 1 łyżka dobrego kakao, do posypania wierzchu
wykonanie:
Tortownice wyłożyć papierem do
pieczenia.
Ciasteczka zmiksować w blenderze lub
pokruszyć wałkiem do konsystencji bułki tartek. Dodać roztopione
masło i wymieszać. Masa powinna być gładka, ale dosyć sucha.
Wyłożyć spód i brzegi tortownicy.
Masę krówkową podgrzać, by stała
się bardziej płynna. Wylać ją na wcześniej powstały spód i
dokładnie rozsmarować, a następnie ułożyć na niej pokrojone w
plasterki banany, skropić je delikatnie sokiem z cytryny.
Mascarpone bardzo delikatnie zmiksować,
powoli dodając po łyżce śmietanę, wanilię i (opcjonalnie)
cukier. Nie można robić tego zbyt szybko, bo masa może się
zwarzyć.
Gdy masa będzie już gładka, ułożyć
ja na bananach, wierzch oprószyć kakao i wstawić do lodówki na
kilka godzin, by całość stężała.
Smacznego!!
3 komentarze:
Moje ulubione ciasto :-)
Smacznie wygląda bardzo;)
Musi być bardzo dobre! Nigdy jeszcze nie jadłam.
Pozdrowienia :)
Prześlij komentarz