Jeszcze chwila,
jeszcze moment i będzie mnie tu więcej. Już w niedzielę komunia
naszego starczego syna i jako szanujący się blogger przyjęcie
komunijne robię sama (a tak serio zagapiłam się z zamówienie
sali:), a później już błoga codzienność. Jednak dzisiaj też
coś dla Was mam.
Pyszne, proste i
szybkie kotleciki z młodych warzyw. Uwielbiam wiosnę, a szczególnie
wiosenne stragany. Korzystając z dobroci natury, zrobiłam zdrowy i
smaczny obiad. Kotlety podaję z sałatką z pomidora i cebulki z
dodatkiem śmietany.
Moim chłopakom
panierowałam kotlety w bułce, żeby były bardziej chrupiące, ale
nie musicie tego robić i pamiętajcie o odsączeniu kotletów na
ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, wtedy będą to całkiem
fit kotlety.
Kotlety warzywne
naprędce
składniki:
- 6 młodych ziemniaków
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 500g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki zielonego groszku (może być z puszki, lepszy będzie jednak mrożony)
- bułka tarta
wykonanie:
Ziemniaki umyć i
ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka
ugotować na twardo, a następnie pokroić w kostkę. Szpinak bardzo
dokładnie umyć, żeby ziemia nie zgrzytała nam między zębami,
obrać z grubszych łodyg i wrzucić na patelnie z odrobiną
tłuszczu, tylko delikatnie podusić. Groszek, jeśli mrożony zalać
wrzątkiem i odcedzić, jeśli z puszki tylko odcedzić.
Do miski wrzucić
pokrojone ziemniaki, jajka, posiekany szpinak, groszek, wbić jajko,
dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko
dokładnie wymieszać i formować małe placki ( duże się będą
rozpadać). Można panierować w bułce tartej i smażyć, aż będą
rumiane. Kotlety przewracać tylko raz, bo są dosyć delikatne.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz