niedziela, 15 maja 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem


Maj i rabarbar to nierozłączna para, taki duet idealny. Nie wiem, jak to dotychczas się udało, ale nie robiłam jeszcze drożdżowego z rabarbarem, niby było drożdżowe z innymi owocami, ale z rabarbarem to całkiem inna historia. Dlatego, żeby szybko nadrobić to niedociągnięcie, zapraszam Was na pyszne ciasto drożdżowe z bohaterem miesiąca – rabarbarem.
Przekonuję Was jak mogę, że drożdżowe nie jest trudne, wystarczy ograniczyć mu przeciągi, wyrobić i dobrze potraktować, a w zamian zajadać się będziecie takimi pysznościami.
Dzisiejszy przepis znalazłam na blogu niebo na talerzu, w 100% się udał, więc i Wam go polecam.
Ciasto wyszło puszyste, rabarbar kwaskowaty, a kruszonka jak kropka nad i, połączyła całość.
Ilości podane na blaszkę o wymiarach około 25x30cm.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

składniki:
  • ¾ szklanki ciepłego mleka (około 30-40 stopni)
  • 40g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki, można pszenną zmieszać z pełnoziarnistą (około 450g)
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • około 700g rabarbaru

na kruszonkę:
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

wykonanie:

Do podgrzanego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut, żeby drożdże 'ruszyły'.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Wyrośnięty zaczyn wlać do miski z mąką, dodać żółtka, cukier i sól, wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem), wyrabiać przez około 10 minut.
Dodawać stopniowo masło i wyrabiać aż całkowicie zostanie wchłonięte. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Najlepiej wstawić do piekarnika nagrzanego do 50'C (już wyłączonego). Ciasto powinno podwoić objętość, zajmuje to około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć umyty i pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar. Tyle, żeby pomiędzy kawałkami było widoczne ciasto, wtedy nie zrobi się zakalec.
Składniki wsypać do miski, rozetrzeć w palcach na okruchy, większe lub mniejsze. Posypać wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 30 minut (ja piekłam 40minut), aż wyrośnie i pięknie się zarumieni.


Smacznego!!

1 komentarz:

gin pisze...

Boskie ciacho!
Uwielbiam drożdżowe z rabarbarem, a do tego kruszonka - i jestem w niebie :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin