Maj i rabarbar to
nierozłączna para, taki duet idealny. Nie wiem, jak to dotychczas
się udało, ale nie robiłam jeszcze drożdżowego z rabarbarem,
niby było drożdżowe z innymi owocami, ale z rabarbarem to całkiem
inna historia. Dlatego, żeby szybko nadrobić to niedociągnięcie,
zapraszam Was na pyszne ciasto drożdżowe z bohaterem miesiąca –
rabarbarem.
Przekonuję Was jak
mogę, że drożdżowe nie jest trudne, wystarczy ograniczyć mu
przeciągi, wyrobić i dobrze potraktować, a w zamian zajadać się
będziecie takimi pysznościami.
Dzisiejszy przepis
znalazłam na blogu niebo
na talerzu, w 100% się udał, więc i Wam go polecam.
Ciasto wyszło
puszyste, rabarbar kwaskowaty, a kruszonka jak kropka nad i,
połączyła całość.
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem
składniki:
- ¾ szklanki ciepłego mleka (około 30-40 stopni)
- 40g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki, można pszenną zmieszać z pełnoziarnistą (około 450g)
- 4 żółtka
- ½ szklanki cukru
- 100g masła
- szczypta soli
- około 700g rabarbaru
na kruszonkę:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
wykonanie:
Do podgrzanego mleka
wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać.
Odstawić na 10-15 minut, żeby drożdże 'ruszyły'.
Masło rozpuścić i
ostudzić.
Wyrośnięty zaczyn
wlać do miski z mąką, dodać żółtka, cukier i sól, wyrobić
ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem), wyrabiać przez
około 10 minut.
Dodawać stopniowo
masło i wyrabiać aż całkowicie zostanie wchłonięte. Miskę
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Najlepiej
wstawić do piekarnika nagrzanego do 50'C (już wyłączonego).
Ciasto powinno podwoić objętość, zajmuje to około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto
wyłożyć umyty i pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar. Tyle,
żeby pomiędzy kawałkami było widoczne ciasto, wtedy nie zrobi się
zakalec.
Składniki wsypać
do miski, rozetrzeć w palcach na okruchy, większe lub mniejsze.
Posypać wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 30 minut (ja piekłam
40minut), aż wyrośnie i pięknie się zarumieni.
Smacznego!!
1 komentarz:
Boskie ciacho!
Uwielbiam drożdżowe z rabarbarem, a do tego kruszonka - i jestem w niebie :)
Prześlij komentarz