Zdjęcia ciasta w
całości nie udało się zrobić, ale to zawsze dobry znak. Został
mi tylko jeden mały kawałek, który ledwo uratowałam. Duża forma
ciasta przeznaczona na turniej piłki nożnej syna, a malutka forma
przeznaczona dla męża, obie zniknęły tak szybko, aż miło było
patrzeć. Ciasto wyjątkowo udane, połączenie sernika i tiramisu
wspaniale się sprawdziło. Wszystkie smaki wyważone i wyjątkowo
dobrze skomponowane, kawa, kakao, słodycz bitek śmietany, delikatna
struktura sernika, kruchość ciasteczkowego spodu, no kto by się
oparł. Nieskromnie powiem, że to jedno z lepszych ciast na tym
blogu. Inspiracja na sernik pochodzi z bloga Gotuję,
bo lubię, zrobiłam swoją wersję, ale do koleżanki
również zapraszam :)
Sernik Tiramisu
składniki:
spód:
- 150g herbatników lub sucharków (całkowicie pokruszonych, najwygodniej blenderem)
- 60g masła, stopione
Wszystkie te składniki wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać ciastka starannie dociskając do spodu i boków. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania reszty.
masa serowa:
- 1kg sera (trzykrotnie mielony lub taki gotowy do sernika)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
- 4 całe jajka
- 130g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200ml śmietany kremówki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku)
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Sernik umieścić w dużym naczyniu dodać do niego utarte jajka, mąkę lub budyń i zmiksować przez krótką chwilę. Na koniec do masy serowej wlać śmietanę kremówkę i kawę. Miksować tylko do połączenia składników, przy sernikach długie miksowanie jest niewskazane.
warstwa biszkoptowa:
- 12-14 podłużnych biszkoptów
- ¾ szklanki mocnej, słodkiej kawy
- masa śmietanowa:
- 500ml śmietany kremówki
- 250g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kakao
wykonanie:
Gotową masę serową przelać na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec przez 60 minut, a następnie wystudzić do temperatury pokojowej, najlepiej w uchylonym piekarniku, ale można wyjąć, jeśli nam się z tym spieszy.
Kawę wlać do miseczki i ostrożnie moczyć w niej biszkopty, tylko przez sekundę, żeby się nie rozpadły. Każdy zamoczony biszkopt ułożyć na wierzchu sernika, ułożone jeszcze delikatnie skropić kawą.
Kremówkę połączyć z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksować do chwili powstania gęstego kremu.
Połowę kremu wyłożyć na biszkopty i wyrównać wierzch łyżką, a drugą część umieścić w szprycy i wyciskać na serniku pożądane wzorki (można też przełożyć do mocnego worka i uciąć róg).
Gotowy sernik wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!!
2 komentarze:
Wspaniałe ciacho, z chęcią bym teraz zjadła kawałek :-)
Sernik tiramisu to obłędne ciasto. Uwielbiam :)
Prześlij komentarz