"Liczcie wartości odżywcze, a nie kalorie. Odżywiajcie ciało naturalnym, pełnowartościowym jedzeniem, które da wam radość i energię i pozwoli w pełni cieszyć się codziennością. Czyż nie o to właśnie chodzi w życiu?"
Mam nową książkę
kulinarną, „Smakowita Ella” Elli Woodward, autorki bloga
http://deliciouslyella.com/. Jestem w trakcie czytania tej książki,
ale już się w niej zakochałam. Z chęcią zrobiłabym wszystkie
przepisy Elli. Odkrywam tyle wspaniałych przepisów, są bardzo
proste, szybkie do przygotowania, a co najważniejsze zdrowe,
naturalne i smaczne.
Dla wielu ważny
będzie fakt, że są to przepisy roślinne i bezglutenowe. Z mojej
strony obiecać mogę tylko, że część przepisów z tej książki
sukcesywnie będzie się pojawiać u mnie. Chciałam pozaznaczać,
które dania na pewno zrobię, ale okazało się, że zaznaczam
wszystkie po kolei :)
Zaczęłam od
gryczanej focacci, tylko dlatego, że wszystkie składniki do jej
wykonania miałam w domu, a chciałam przygotowywać dania od razu,
tak mnie wzięło na te zdrowe gotowanie.
Focaccia w całkiem
innej odsłonie, jaką dotychczas znałam, mogę się domyślić, że
nie każdemu podpasuje, ale dla nas rewelacja. Świetne uzupełnienie
wszystkich dań, dobre do zamoczenia w zupie czy w hummusie. Tak jak
zapowiadałam, danie przygotowuje się błyskawicznie, dosłownie
kilka minut, później tylko pieczenie. Focaccia jest cieniutka,
lekko kwaskowata, chrupiąca z zewnątrz i mokra w środku, z
dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów rewelacja.
Informuję, że Wydawnictwo Znak
Literanova przygotowało dla Państwa specjalny kod
rabatowy na zakup Smakowitej Elli. Opłaca się, 35% taniej polecam!!
składniki:
- 150ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki nasion chia
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 500g mąki gryczanej*
- 180g suszonych pomidorów (dokładnie odsączonych z zalewy)
- 180g wypestkowanych oliwek
- 20 gałązek świeżego rozmarynu (dałam garść suszonego)
- olej kokosowy do natłuszczenia formy, można piec na papierze do pieczenia i nie natłuszczać.
- sól
- pieprz
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać
do 200'C lub 180' z termoobiegiem.
Wlać do miski 450ml
wody, dodać oliwę, nasiona chia, ocet jabłkowy, mąkę gryczaną
oraz sporo pieprzu i soli.
Połączyć
składniki do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać suszone pomidory,
oliwki i połowę gałązek rozmarynu.
Natłuścić formę
lub wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać do niej
masę i ozdobić resztą rozmarynu.
Wstawić formę do
piekarnika i piec przez około 30 minut, aż wierzch zrobi się
złotobrązowy.
Smacznego!!
*Mąka gryczana,
otrzymywana z nasion gryki, ma bardzo dużo wartości odżywczych,
przy niskim indeksie glikemicznym. Podnosi wartość odżywczą
produktu. Mąkę gryczaną można wykorzystać w diecie osób chorych
na celiakie, cukrzycę, wegetarian i wegan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz