sobota, 19 marca 2016

Gryczana focaccia

"Liczcie wartości odżywcze, a nie kalorie. Odżywiajcie ciało naturalnym, pełnowartościowym jedzeniem, które da wam radość i energię i pozwoli w pełni cieszyć się codziennością. Czyż nie o to właśnie chodzi w życiu?"

Mam nową książkę kulinarną, „Smakowita Ella” Elli Woodward, autorki bloga http://deliciouslyella.com/. Jestem w trakcie czytania tej książki, ale już się w niej zakochałam. Z chęcią zrobiłabym wszystkie przepisy Elli. Odkrywam tyle wspaniałych przepisów, są bardzo proste, szybkie do przygotowania, a co najważniejsze zdrowe, naturalne i smaczne.
Dla wielu ważny będzie fakt, że są to przepisy roślinne i bezglutenowe. Z mojej strony obiecać mogę tylko, że część przepisów z tej książki sukcesywnie będzie się pojawiać u mnie. Chciałam pozaznaczać, które dania na pewno zrobię, ale okazało się, że zaznaczam wszystkie po kolei :)
Zaczęłam od gryczanej focacci, tylko dlatego, że wszystkie składniki do jej wykonania miałam w domu, a chciałam przygotowywać dania od razu, tak mnie wzięło na te zdrowe gotowanie.
Focaccia w całkiem innej odsłonie, jaką dotychczas znałam, mogę się domyślić, że nie każdemu podpasuje, ale dla nas rewelacja. Świetne uzupełnienie wszystkich dań, dobre do zamoczenia w zupie czy w hummusie. Tak jak zapowiadałam, danie przygotowuje się błyskawicznie, dosłownie kilka minut, później tylko pieczenie. Focaccia jest cieniutka, lekko kwaskowata, chrupiąca z zewnątrz i mokra w środku, z dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów rewelacja.


Informuję, że Wydawnictwo Znak Literanova przygotowało dla Państwa specjalny kod rabatowy na zakup Smakowitej Elli. Opłaca się, 35% taniej polecam!!

Focaccia gryczana

składniki:
  • 150ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 500g mąki gryczanej*
  • 180g suszonych pomidorów (dokładnie odsączonych z zalewy)
  • 180g wypestkowanych oliwek
  • 20 gałązek świeżego rozmarynu (dałam garść suszonego)
  • olej kokosowy do natłuszczenia formy, można piec na papierze do pieczenia i nie natłuszczać.
  • sól
  • pieprz

wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200'C lub 180' z termoobiegiem.
Wlać do miski 450ml wody, dodać oliwę, nasiona chia, ocet jabłkowy, mąkę gryczaną oraz sporo pieprzu i soli.
Połączyć składniki do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać suszone pomidory, oliwki i połowę gałązek rozmarynu.
Natłuścić formę lub wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać do niej masę i ozdobić resztą rozmarynu.
Wstawić formę do piekarnika i piec przez około 30 minut, aż wierzch zrobi się złotobrązowy.

Smacznego!!


*Mąka gryczana, otrzymywana z nasion gryki, ma bardzo dużo wartości odżywczych, przy niskim indeksie glikemicznym. Podnosi wartość odżywczą produktu. Mąkę gryczaną można wykorzystać w diecie osób chorych na celiakie, cukrzycę, wegetarian i wegan.  

Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin