sobota, 12 marca 2016

Sernik Tiramisu


Zdjęcia ciasta w całości nie udało się zrobić, ale to zawsze dobry znak. Został mi tylko jeden mały kawałek, który ledwo uratowałam. Duża forma ciasta przeznaczona na turniej piłki nożnej syna, a malutka forma przeznaczona dla męża, obie zniknęły tak szybko, aż miło było patrzeć. Ciasto wyjątkowo udane, połączenie sernika i tiramisu wspaniale się sprawdziło. Wszystkie smaki wyważone i wyjątkowo dobrze skomponowane, kawa, kakao, słodycz bitek śmietany, delikatna struktura sernika, kruchość ciasteczkowego spodu, no kto by się oparł. Nieskromnie powiem, że to jedno z lepszych ciast na tym blogu. Inspiracja na sernik pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię, zrobiłam swoją wersję, ale do koleżanki również zapraszam :)
Planuję powtórkę na nadchodzące Święta Wielkanocne, Wam również gorąco polecam !!

Sernik Tiramisu

składniki:

spód:
  • 150g herbatników lub sucharków (całkowicie pokruszonych, najwygodniej blenderem)
  • 60g masła, stopione

Wszystkie te składniki wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać ciastka starannie dociskając do spodu i boków. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania reszty.

masa serowa:

  • 1kg sera (trzykrotnie mielony lub taki gotowy do sernika)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
  • 4 całe jajka
  • 130g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku)

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Sernik umieścić w dużym naczyniu dodać do niego utarte jajka, mąkę lub budyń i zmiksować przez krótką chwilę. Na koniec do masy serowej wlać śmietanę kremówkę i kawę. Miksować tylko do połączenia składników, przy sernikach długie miksowanie jest niewskazane.

warstwa biszkoptowa:

  • 12-14 podłużnych biszkoptów
  • ¾ szklanki mocnej, słodkiej kawy
  • masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany kremówki
  • 250g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao

wykonanie:

Gotową masę serową przelać na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec przez 60 minut, a następnie wystudzić do temperatury pokojowej, najlepiej w uchylonym piekarniku, ale można wyjąć, jeśli nam się z tym spieszy.
Kawę wlać do miseczki i ostrożnie moczyć w niej biszkopty, tylko przez sekundę, żeby się nie rozpadły. Każdy zamoczony biszkopt ułożyć na wierzchu sernika, ułożone jeszcze delikatnie skropić kawą.
Kremówkę połączyć z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksować do chwili powstania gęstego kremu.
Połowę kremu wyłożyć na biszkopty i wyrównać wierzch łyżką, a drugą część umieścić w szprycy i wyciskać na serniku pożądane wzorki (można też przełożyć do mocnego worka i uciąć róg).
Gotowy sernik wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!!


2 komentarze:

Kulinarna Maniusia pisze...

Wspaniałe ciacho, z chęcią bym teraz zjadła kawałek :-)

Majana pisze...

Sernik tiramisu to obłędne ciasto. Uwielbiam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin