Wracam jak zwykle w pośpiechu z pracy,
do sklepu wskoczyłam dosłownie na 5 minut, łapię do koszyka kilka
produktów, chociaż w głowie jeszcze nie mam pomysłu na obiad.
Odbieram młodego od babci, reszta też już się zeszła, widzę po
minach, a czasu mało, bo przecież jeszcze trening i tysiąc innych
spraw. W takich momentach tylko spokój może nas uratować, no i
pomysł na bardzo szybki obiad. Jedno zerknięcie na stan posiadania
i zarządziłam tagliatelle w sosie serowo-brokułowym. Powiem Wam,
że da się to danie spokojnie w 20 minut zrobić. Nie zawsze jest
tak, że trzeba godzinami siedzieć, żeby stworzyć coś pysznego,
czasem tworzy się prawie samo, ale tak to jest z makaronami i z
kuchnią włoską, szybko i pysznie. Podaje ilości dla 2 osób.
Tagliatelle w sosie serowo-brokułowym
składniki:
- 300g makaronu tagliatelle (długie, płaskie wstążki)
- 1 brokuł
- około 100-150g sera pleśniowego np. lazur
- 150g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- parmezan
wykonanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na
opakowaniu, w tym samym czasie gotować brokuł. Brokuł musi być
miękki, ale nie rozgotowany.
Na dużej patelni podgrzać odrobinę
oleju rzepakowego lub masła, na to wrzucić pokrojony ser i śmietanę
lub jogurt naturalny, mieszać, aż ser się rozpuści. Do gotowego
sosu należy zetrzeć, na grubych oczkach tarki, brokuł i dodać
przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ugotowany makaron,
wszystko dokładnie wymieszać, jeśli sos jest za gęsty, dodać
odrobinę wody z gotowania makaronu.
Podawać z dodatkiem parmezanu.
Smacznego!!
2 komentarze:
Jak danie ma brokuł i makaron to ja się piszę na taki obiad :)
Ser pleśniowy, brokuły i czosnek - trio idealne :-).
Prześlij komentarz