poniedziałek, 15 lutego 2016

Pizza Cake


Pizze zaliczamy do fast food-ów, czyli do niezdrowego jedzenia i patrząc na to co mogę zamówić w okolicznych pizzeriach wcale się nie dziwię jej złej sławie. Oczywiście da się też znaleźć miejsca gdzie podają pyszną pizze, ale po co szukać, skoro można samemu w domu, taką pyszną pizze wyczarować.
Przyznam się od razu, że ja od lat jestem wierna przepisowi Jamiego Olivera, szczególnie jeśli chodzi o ciasto, bo dodatki zmieniam według zachcianek. Dzisiaj na bazie tego przepisu zrobię nową wersję pizzy. Pizza Cake, bo o tym mowa kusiła mnie na wielu instagramowych zdjęciach, więc postanowiłam dać się skusić i o to jest.
Tak jak podejrzewałam dziecko było zachwycone, bo co może być lepszego od pizzy, tylko pizza cake, a do tego ilość dodatków minimalna, co również ucieszy wielu dzieciaków, które najchętniej jadłyby pizze tylko z sosem i serem :)
Podane ilości wystarczą na pizze o średnicy 18-20cm, taką też okrągłą formę będziecie potrzebować. Gorąco zapraszam!!

Pizza Cake

składniki:

ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3,5g suszonych drożdży lub około 15-20g świeżych
  • 1/4 łyżki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 165ml letniej wody
sos:
  • 1 ząbek czosnku, obrać i pokroić na cienkie plasterki
  • bazylia świeża lub suszona
  • puszka pomidorów
  • sól
  • czarny pieprz
dodatki:
  • ser żółty
  • salami
wykonanie:

sos:
W rondlu rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić czosnek i zrumienić, dodać bazylię i pomidory (pokrojone). Przyprawić sola i pieprzem. Gdy się zagotują, zmniejszyć ogień i gotować, aż lekko odparują, od czasu do czasu mieszając.

ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę i sól. W innym naczyniu wymieszać drożdże, cukier oraz oliwę z wodą i odstawić na kilka minut, a następnie wlać do mąki.
Wymieszać za pomocą widelca, a później wyrabiać rękami około 10 minut, jeśli ciasto będzie zbyt mocno kleiło się do rąk, można delikatnie podsypać mąką. Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na blat wysypany mąką, wyrobić ponownie przez kilka minut, żeby z ciasta usunąć nadmiar powietrza.
Ciasto podzielić na 2 albo 4 części, tak żeby wygodniej Wam się wałkowało i wycinało potrzebne blaty.
W cienko rozwałkowanym cieście należy wyciąć 4 koła, w tym 3wielkości dna formy i 1 odrobinę większe.
Wszystkie blaty należy podbiec przez około 7 minut w piekarniku ustawionym na temperaturę około 200'C.

Podpieczone blaty wyjąć z piekarnika. Na dnie naszej formy należy ułożyć największy blat i wysmarować go sosem pomidorowym, posypać serem i kilkoma plastrami salami. Na to ułożyć kolejny blat i znowu sos, ser i salami, tak do samej góry, na samym wierzchu również powinien znaleźć się sos, ser i salami.

Gotową pizze włożyć do piekarnika nagrzanego do 190'C i piec przez około 20 minut.

Smacznego!!

4 komentarze:

Nemi pisze...

Czekaj, czekaj już wsiadam w autko i gnam do Ciebie :DDD

magda k. pisze...

zapraszam kochana :)

magda k. pisze...

zapraszam kochana :)

Naturalne metody pisze...

Bardzo ciekawi mnie to wykonanie.Wygląda smakowicie;))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin