Pizze zaliczamy do fast food-ów, czyli do niezdrowego jedzenia i patrząc na to co mogę zamówić w okolicznych pizzeriach wcale się nie dziwię jej złej sławie. Oczywiście da się też znaleźć miejsca gdzie podają pyszną pizze, ale po co szukać, skoro można samemu w domu, taką pyszną pizze wyczarować.
Przyznam się od razu, że ja od lat
jestem wierna przepisowi Jamiego
Olivera, szczególnie jeśli chodzi o ciasto, bo dodatki
zmieniam według zachcianek. Dzisiaj na bazie tego przepisu zrobię
nową wersję pizzy. Pizza Cake, bo o tym mowa kusiła mnie na wielu
instagramowych zdjęciach, więc postanowiłam dać się skusić i o
to jest.
Tak jak podejrzewałam dziecko było
zachwycone, bo co może być lepszego od pizzy, tylko pizza cake, a
do tego ilość dodatków minimalna, co również ucieszy wielu
dzieciaków, które najchętniej jadłyby pizze tylko z sosem i
serem :)
Podane ilości wystarczą na pizze o
średnicy 18-20cm, taką też okrągłą formę będziecie
potrzebować. Gorąco zapraszam!!
Pizza Cake
składniki:
ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3,5g suszonych drożdży lub około 15-20g świeżych
- 1/4 łyżki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 165ml letniej wody
sos:
- 1 ząbek czosnku, obrać i pokroić na cienkie plasterki
- bazylia świeża lub suszona
- puszka pomidorów
- sól
- czarny pieprz
dodatki:
- ser żółty
- salami
wykonanie:
sos:
W rondlu rozgrzać odrobinę oliwy.
Wrzucić czosnek i zrumienić, dodać bazylię i pomidory
(pokrojone). Przyprawić sola i pieprzem. Gdy się zagotują,
zmniejszyć ogień i gotować, aż lekko odparują, od czasu do czasu
mieszając.
ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę i sól.
W innym naczyniu wymieszać drożdże, cukier oraz oliwę z wodą i
odstawić na kilka minut, a następnie wlać do mąki.
Wymieszać za pomocą widelca, a
później wyrabiać rękami około 10 minut, jeśli ciasto będzie
zbyt mocno kleiło się do rąk, można delikatnie podsypać mąką.
Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno
podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na
blat wysypany mąką, wyrobić ponownie przez kilka minut, żeby z
ciasta usunąć nadmiar powietrza.
Ciasto podzielić na 2 albo 4 części,
tak żeby wygodniej Wam się wałkowało i wycinało potrzebne blaty.
W cienko rozwałkowanym cieście należy
wyciąć 4 koła, w tym 3wielkości dna formy i 1 odrobinę większe.
Wszystkie blaty należy podbiec przez
około 7 minut w piekarniku ustawionym na temperaturę około 200'C.
Podpieczone blaty wyjąć z piekarnika.
Na dnie naszej formy należy ułożyć największy blat i wysmarować
go sosem pomidorowym, posypać serem i kilkoma plastrami salami. Na
to ułożyć kolejny blat i znowu sos, ser i salami, tak do samej
góry, na samym wierzchu również powinien znaleźć się sos, ser i
salami.
Gotową pizze włożyć do piekarnika
nagrzanego do 190'C i piec przez około 20 minut.
Smacznego!!
4 komentarze:
Czekaj, czekaj już wsiadam w autko i gnam do Ciebie :DDD
zapraszam kochana :)
zapraszam kochana :)
Bardzo ciekawi mnie to wykonanie.Wygląda smakowicie;))
Prześlij komentarz