czwartek, 21 marca 2013

Pizza i sos pomidorowy wg Jamiego Olivera - aktualizacja

To jest przepis na moją ulubioną i najczęściej robioną przeze mnie pizze. Przepis jest po prostu idealny i pochodzi z książki 'Jamie Oliver w domu'. Dlatego odkopuję go z głębi bloga i ubieram w nowe, bardziej smakowite zdjęcia.
Chrupiący spód i aromatyczny sos to podstawa do wykonania wspaniałej pizzy.
Więc jeśli jeszcze nie robiliście domowej pizzy, albo piekliście tylko te na grubym spodzie (też są dobre, wiem), to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Jeśli ktoś mnie prosi o przepis na dobrą pizzę, to zawsze odsyłam do tego.
Składniki na wierzch pizzy to już wasz wybór, ale pamiętajcie, że wystarczy kilka składników, w prostocie siła.

Nie ukrywam jest z tym trochę pracy i to oczekiwanie na ciasto, ale naprawdę warto poczekać pizza  jest świetna :)


ilość wystarczy na 2-3 cienkie blaty średniej wielkości

składniki
ciasto na spód:

  • 500g białej mąki chlebowej (ja dałam pszenną i też świetnie wyszło)
  • ½ łyżeczki soli (płasko)
  • 1 saszetka suszonych drożdży (7g)
  • ½ łyżki miałkiego cukru
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 325ml letniej wody
składniki
na sos pomidorowy:


sosu wychodzi ok. 250ml
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
  • listki oberwane z ½ pęczka bazylii porwane (dałam bazylie suszoną)
  • 600g pomidorów (świeże lub z puszki) pokrojone na mniejsze kawałki
  • sól
  • pieprz
wykonanie sosu:
1. Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni. Wrzucić czosnek i wymieszać , gdy czosnek zacznie się rumienić, dodać bazylię i pokrojone pomidory. Pomidory rozgnieść dodatkowo drewnianą łyżką.

2. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy tylko się zagotuje (w tym momencie można przetrzeć sos przez sitko o większych oczkach, ja tego nie robiłam), zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut często mieszając.

3. Można go przez tydzień przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku, albo zamrozić.

wykonanie
ciasto na spód:


4. Mąkę i sól przesiać na blat lub do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie.
W innym naczyniu wymieszać drożdże , cukier oraz oliwę z wodą, odstawić na kilka minut, a następnie wlać do wgłębienia w mące.
Prz pomocy widelca stopniowo mieszać mąkę z płynnymi składnikami, do momentu wyrobienia całej mąki.
Kiedy składniki się połączą, należy posypać dłonie mąką i zacząć rękami wyrabiać ciasto.
Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie.

5. Uformować z ciasta kulę, przełożyć do dużej, wysypanej mąką miski i oprószyć delikatnie z góry mąką.
Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do 2 godzin.
Powinno podwoić swoją objętość.

6. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i wyłożyć na wysypaną mąką stolnice. Powtórnie wyrabiać przez kilka minut, żeby z ciasta usunąć nadmiar powietrza.
Ciasto podzielić na tyle porcji ile ma być spodów.
Jeśli nie chcemy używać ciasta bezpośrednio po wyrośnięciu, należy ją owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce lub zamrażalniku.

7. Przygotować piekarnik. Nastawić na najwyższą temperaturę i wsunąć do niego dużą płaską blachę, kamień do pizzy, albo granitową płytę.
Uwaga kiedy wyjmiemy je z piekarnika są bardzo, bardzo gorące.

8. Najlepiej blaty rozwałkować kilka minut przed pieczeniem, rozwałkowanych blatów nie należy przetrzymywać dłużej niż 30 minut.
Blaty pizzy powinny mieć kształt zbliżony do koła o średnicy ok. 30cm i grubości 5 mm.
9. Położyć blat na rozgrzanej blasze/kamieniu – ciasto natychmiast zacznie się piec. Szybko nałożyć na nie 3-4 łyżki sosu pomidorowego i rozprowadzić do równomiernie, pozostawiając na całym obwodzie wąski rant czystego ciasta.

10. Rozsypać na blacie nasze dodatki np. mozzarellę, listki bazylii, przyprawić niewielką ilością soli oraz pieprzu i skropić oliwą z pierwszego tłoczenia. Na górę inne składniki wg upodobań, jeśli chcemy dodać żółty ser, należy to zrobić na minutę przed wyciągnięciem pizzy z pieca.

11.
Wsunąć pizzę na blasze/ kamieniu do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut lub do czasu, aż brzegi blatu się zarumienią, a ser stopi i połączy z sosem.

12. Po upieczeniu wyciągnąć pizzę przełożyć na talerz, dodać składniki, które nie musiały się piec.
Podawać.

Smacznego!!!



23 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Wygląda bardzo apetycznie:)

andzia-35 pisze...

Przepisy Jamiego sa rewelacyjne:-)

Gosia pisze...

i ja bardzo lubie przepisy Jamiego,pizza wyglada tak bardzo zapraszajaco..........mniam.....
Pozdrawiam :)

Magdalena pisze...

zgłodniałam...:)

Ervisha pisze...

Wygląda cudownie

Justyna Bąk pisze...

bardzo lubię pizze w każdej wersji:)

Konewka pisze...

Powiem szczerze, nawet nie wiedziałam, że to przepis Jamiego, bo stosuję go od paru lat :)

Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze...

Rewelacja !

Ola pisze...

mam niesamowitego smaka na pizzę, z tuńczykiem i salami! :)

ZapraszaMY do stołu pisze...

mniam mniam uwielbiam pizze! Twoja wygląda przepysznie

Pozdrawiam
Bogna

ZapraszaMY do stołu pisze...

mniem mniam! Uwielbiam pizze. Twoja wygląda przepysznie!

Pozdrawiam
Bogna

Natalia pisze...

Korzystam bardzo podobnego przepisu na tradycyjną pizzę :)

A próbowałaś błyskawicznej pizzy Jamiego? Tylko w 15 minut :)

Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze...

Super !

Ivka pisze...

Jak tu nie kochać Jamiego :)

kuchenna pisze...

Wypróbowałam już wiele przepisów na ciasto na pizzę, jednak jakoś żaden nie wyszedł, jak powinien :D Twój będzie chyba ostatnim, zanim się poddam i mam nadzieję, że wyjdzie ok :)

alucha pisze...

Spróbuję tego przepisu następnym razem, bo bardzo lubię domową pizzę. Tylko na cienkim :)

Anonimowy pisze...

Ja również robie bardzo podobnie już od pewnego czasu tylko nie czekam godziny aby wyrosło. Może tutaj jest metoda ??? A poza tym czy mogą być drożdże tradycyjne a nie proszkowe?

Gąska pisze...

Mniam, patrząc na samo zdjęcia mam ochotę na pizze <3
A szczególnie domowej roboty, takie są najlepsze : )

Anonimowy pisze...

Wygląda świetnie tylko na jaką temperaturę mam nastawić piekarnik przed włożeniem pizzy? Basia

magda k. pisze...

Basiu na najwyższą temperaturę :)

Anonimowy pisze...

No tak, ale mój piekarnik ma , aż 280 stopni w najwyższej temperaturze i 7 różnych opcji np. konwencjonalną lub termoobieg. Dlatego boję się piec, aż w takiej wysokiej temperaturze i nie wiem w jakiej opcji najlepiej. Bardzo proszę o podpowiedź. Ponownie Basia. Pozdrawiam

magda k. pisze...

takiego sprzętu sam Jamie nie przewidział :) Ja piekę tak gdzieś 240'C i bez termoobiegu :) Wtedy 8-10 minut jest w sam raz. Pozdrawiam Magda

Kaś pisze...

rewelacyjny przepis na ciasto do pizzy - dziś z okazji dnia pizzy zrobiłam i dwa spodki zniknęły w kilka minut :) polecam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin