Mam wrażenie, że
pisanie dzisiejszego przepisu zajmuje mi więcej czasu, niż samo
przygotowanie dania. Więc dzisiaj danie z kategorii błyskawiczne,
czyli jak szybko zrobić obiad.
Powiedziałabym, że
obiady szybkie i jednogarnkowe to domena mojego męża, który w
momentach kryzysowych wpada do spiżarki, sięga po jakieś puszki,
makaron czy kaszę i tworzy coś prawie z niczego. Więc dzisiaj coś
w ten deseń, mało składników, dużo przypraw, trochę gotowania i
pyszny obiad już gotowy. Ja użyłam mięsa wieprzowego, które
zostało nam z dnia poprzedniego, ale równie dobrze możecie użyć
piersi kurczaka lub jeszcze lepiej indyka.
Pilaw z mięsem,
kukurydzą i fasolą
składniki:
- 300-500g pieczeni wieprzowej (np. z dnia poprzedniego) lub filet z piersi kurczaka lub indyka
- 1 marchewkę
- 4 gałązki selera naciowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 150g ryżu np. arborio
- 1 ząbek czosnku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- odrobina ostrej papryki
- odrobina oleju rzepakowego
wykonanie:
Mięso kurczaka lub
indyka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki, jeśli
używamy mięsa z dnia poprzedniego tylko rozdrobnić na małe
kawałki.
W dużym rondlu
rozgrzać odrobinę oliwy. Na gorący olej wrzucić wszystkie
przyprawy i ząbek czosnku, delikatnie podsmażyć. Następnie
dorzucić mięso, marchewkę pokrojoną na cienkie półtalarki i
seler, przesmażyć całość.
Wsypać kukurydzę,
fasolę i suchy ryż. Zalać taką ilością wody, żeby
przykryła całą zawartość garnka. Gotować pod przykryciem
na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn.
Smacznego!!
3 komentarze:
Smaczne :)
no i super. zawsze warto mieć w zanadrzu kilka puszek. nigdy nie wiadomo kiedy ekspresowe gotowanie będzie nam potrzebne :) z dodatkiem wędzonej papryki musi być super :)
Ciekawa, domowa propozycja
Zapraszam na mój blog - http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/
Prześlij komentarz