wtorek, 23 lutego 2016

Deser z Nasion Chia i Quinoi lub Kaszy Jaglanej


Uwielbiam desery z wykorzystaniem nasion chia, cieszą nie tylko moje kubki smakowe, ale również wzrok. Jak już wiecie, nasiona chia mają w sobie mnóstwo dobroci, dodając dowolny owoc lub sos możemy zrobić prosty i smaczny deser. Jednak nie tylko w ten sposób możemy bawić się tymi nasionami, dzisiaj przedstawię Wam przepis, jak pysznie połączyć chia z kaszą jaglaną lub komosą ryżową. Deser powstał na bazie przepisu, który znalazłam w świetnej książce „Rzucam cukier” Sarah Wilson, podam Wam go w oryginale i z moimi zmianami, a wy zróbcie jak Wam w duszy gra i w szafkach siedzi :)
Deser trzeba przyrządzić na godzinę lub dwie przed planowanym podaniem.
Będzie wersja BEZ GLUTENU, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Gorąco polecam.

Deser z Nasion Chia i Quinoi lub Kaszy Jaglanej.

składniki:
  • ½ szklanki ugotowanej quinoi* lub ugotowanej kaszy jaglanej**
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1i2/3 szklanki mleka lub domowej roboty mleka migdałowego bądź kokosowego
  • 2 łyżeczki surowego kakao w proszku ja dodaje 2 łyżeczki karobu
  • ½ szklanki gęstego niesłodzonego jogurtu greckiego, wybierajcie taki bez dodatku mleka w proszku
  • ½ szklanki domowej konfitury lub duża garść zgniecionych mrożonych owoców

wykonanie:
Dokładnie wymieszać quinoę (lub kaszę jaglaną), nasiona chia, siemię lniane, mleko, kakao (lub karob). Masę wstawić do lodówki na godzinę lub dwie.
Po wyjęciu przełożyć do szklanek lub salaterek i udekorować deser jogurtem, owocami i czym dusza zapragnie.

Smacznego!!

* kilka słów o Quinoa (komosa ryżowa)

Dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, komosa świetnie się sprawdzi jako zamiennik płatków śniadaniowych, płatków owsianych, kuskusu, kasz i pszenic. Quinoa nie jest zbożem (chociaż jemy jej nasiona) jest lżej strawna niż zboża, dodaje energii, zawiera wszystkie 8 aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć), czyli jest bardzo bogatym źródłem białka. Ma dużo witamin z grupy B, żelaza, cynku, potasu, wapnia i witaminy E.

Nim zaczniecie gotować quinoę, koniecznie trzeba ją porządnie wypłukać, najlepiej dwukrotnie.
Ilość na 4 szklanki ugotowanej komosy ryżowej.

1 szklanka komosy ryżowej
2 szklanki wody

Starannie wypłukać komosę. Wsypać do rondla i zalać wodą. Pod przykryciem doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu- nadal pod przykryciem- przez 15 minut lub do momentu, gdy nasiona całkowicie wchłoną wodę. Zdjąć rondel z ognia i odstawić na 5 minut, nie podnosząc pokrywki. Następnie przemieszać quinoę widelcem, żeby zrobiła się puszysta.
Można ją przechowywać w lodówce do 4 dni lub zamrozić.

** kilka słów kasza jaglana

Kasza jaglana przyrządzana z prosa to jedna z najzdrowszych kasz. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka, bardzo dużą zawartość witamin z grupy B1,B2 i B6 oraz żelaza i miedzi.
Jaglanka jest lekko strawna i nie zawiera glutenu, dlatego jest idealna dla osób chorujących na celiakię.
Szczyci się właściwościami antywirusowymi, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych, jest więc świetnym domowym lekarstwem na katar.
Kasza jaglana neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę.

Kaszę przed ugotowaniem należy dokładnie wypłukać, najlepiej dwukrotnie.

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody

Starannie wypłukać kaszę. Wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić kaszę na sitku. Zagotować dwie szklanki wody i wsypać szklankę kaszy, opcjonalnie ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy nasiona całkowicie wchłoną wodę. Odstawić na 10 minut, nadal pod przykryciem, a następnie podawać.

1 komentarz:

An Gelika pisze...

Super. Wygląda apetycznie. :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin