Uwielbiam desery z
wykorzystaniem nasion chia, cieszą nie tylko moje kubki smakowe, ale
również wzrok. Jak już wiecie, nasiona chia mają w sobie mnóstwo
dobroci, dodając dowolny owoc lub sos możemy zrobić prosty i
smaczny deser. Jednak nie tylko w ten sposób możemy bawić się
tymi nasionami, dzisiaj przedstawię Wam przepis, jak pysznie
połączyć chia z kaszą jaglaną lub komosą ryżową. Deser
powstał na bazie przepisu, który znalazłam w świetnej książce
„Rzucam cukier” Sarah Wilson, podam Wam go w oryginale i z moimi
zmianami, a wy zróbcie jak Wam w duszy gra i w szafkach siedzi :)
Deser trzeba
przyrządzić na godzinę lub dwie przed planowanym podaniem.
Będzie wersja BEZ
GLUTENU, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Deser z Nasion Chia
i Quinoi lub Kaszy Jaglanej.
składniki:
- ½ szklanki ugotowanej quinoi* lub ugotowanej kaszy jaglanej**
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1i2/3 szklanki mleka lub domowej roboty mleka migdałowego bądź kokosowego
- 2 łyżeczki surowego kakao w proszku ja dodaje 2 łyżeczki karobu
- ½ szklanki gęstego niesłodzonego jogurtu greckiego, wybierajcie taki bez dodatku mleka w proszku
- ½ szklanki domowej konfitury lub duża garść zgniecionych mrożonych owoców
wykonanie:
Dokładnie wymieszać
quinoę (lub kaszę jaglaną), nasiona chia, siemię lniane, mleko,
kakao (lub karob). Masę wstawić do lodówki na godzinę lub dwie.
Po wyjęciu
przełożyć do szklanek lub salaterek i udekorować deser jogurtem,
owocami i czym dusza zapragnie.
Smacznego!!
* kilka słów o
Quinoa (komosa ryżowa)
Dla osób, które
nie mogą spożywać glutenu, komosa świetnie się sprawdzi jako
zamiennik płatków śniadaniowych, płatków owsianych, kuskusu,
kasz i pszenic. Quinoa nie jest zbożem (chociaż jemy jej nasiona)
jest lżej strawna niż zboża, dodaje energii, zawiera wszystkie 8
aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm ludzki nie
potrafi sam wytworzyć), czyli jest bardzo bogatym źródłem białka.
Ma dużo witamin z grupy B, żelaza, cynku, potasu, wapnia i witaminy
E.
Nim zaczniecie
gotować quinoę, koniecznie trzeba ją porządnie wypłukać,
najlepiej dwukrotnie.
Ilość na 4
szklanki ugotowanej komosy ryżowej.
1 szklanka komosy
ryżowej
2 szklanki wody
Starannie wypłukać
komosę. Wsypać do rondla i zalać wodą. Pod przykryciem
doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i gotować na
wolnym ogniu- nadal pod przykryciem- przez 15 minut lub do momentu,
gdy nasiona całkowicie wchłoną wodę. Zdjąć rondel z ognia i
odstawić na 5 minut, nie podnosząc pokrywki. Następnie przemieszać
quinoę widelcem, żeby zrobiła się puszysta.
Można ją
przechowywać w lodówce do 4 dni lub zamrozić.
** kilka słów kasza jaglana
Kasza jaglana
przyrządzana z prosa to jedna z najzdrowszych kasz. Ma mało skrobi,
za to dużo łatwo przyswajalnego białka, bardzo dużą zawartość
witamin z grupy B1,B2 i B6 oraz żelaza i miedzi.
Jaglanka jest lekko
strawna i nie zawiera glutenu, dlatego jest idealna dla osób
chorujących na celiakię.
Szczyci się
właściwościami antywirusowymi, zmniejsza stany zapalne błon
śluzowych, jest więc świetnym domowym lekarstwem na katar.
Kasza jaglana
neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, dzięki czemu skutecznie
zwalcza zgagę.
Kaszę przed
ugotowaniem należy dokładnie wypłukać, najlepiej dwukrotnie.
1 szklanka kaszy
jaglanej
2 szklanki wody
Starannie wypłukać
kaszę. Wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na godzinę. Po
tym czasie odcedzić kaszę na sitku. Zagotować dwie szklanki wody i
wsypać szklankę kaszy, opcjonalnie ze szczyptą soli. Gotować pod
przykryciem na małym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy
nasiona całkowicie wchłoną wodę. Odstawić na 10 minut, nadal pod
przykryciem, a następnie podawać.
1 komentarz:
Super. Wygląda apetycznie. :)
Prześlij komentarz