sobota, 9 stycznia 2016

Krupnioki, żymloki zapiekane w kapuście kiszonej


Taki śląski obiad Wam polecam do wypróbowania. Krupnioki i żymloki zwane również kaszanką i bułczanką, to najmniej fotogeniczne jedzenie, jakie zdarzyło mi się fotografować. Bo co by o nich nie mówić i jakby nie chwalić ich smaku, to wyglądają jak wyglądają.
Żymloki i krupnioki zapiekane w kapuście kiszonej, podbijają męskie serca, ale nie tylko. To takie danie 2 w jednym, bo przy okazji zapiekania krupnioków, wychodzi nam przepyszna kapustka.
Taka śląska rozpusta była u mnie, a może i Was skuszę, może tym razem nie zdjęciami, tylko moją rekomendacją :) Gorąco polecam !!


Krupnioki i żymloki zapiekane w kapuście kiszonej

składniki:
  • 4-6 krupnioków/ żymloków (kto co woli)
  • 800-1000g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • 5 łyżek oliwy

wykonanie:

Krupnioki podsmażyć na gorącym oleju, z każdej strony po 2 minuty.

Kapustę posiekać nożem. Dorzucić drobno pokrojoną cebulę i przyprawy oraz oliwę. Dokładnie wymieszać.

Na dnie naczynia żaroodpornego naczynia wyłożyć połowę kapusty kiszonej, na kapuście ułożyć obsmażone żymloki i przykryć pozostałą kapustą.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150'C przez około 2 godziny, najlepiej piec pod folią aluminiową wtedy kapusta się nie wysuszy i nie przypali.

Smacznego!!


2 komentarze:

Evi pisze...

Pysznie. Mój wujek od zawsze jest mistrzem krupnioków, czasami nachodzi mnie chęć na zjedzenie ich :). Z kapustą są idealne!

Anonimowy pisze...

It came out beautifully;)
________________________
Kristen Stewart HD Wallpaper

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin